28

Bulgaarse aanslag was een stunt

Student overviel politicus met een gaspistool ... VVD-Kamerlid van Baalen zou lofuitingen spreken over mistige rechtse politicus

De Bulgaarse aanslag op de rechtse politicus Ahmed Dogan was toneelspel. Dogan kreeg afgelopen zaterdag tijdens zijn toespraak op het partijcongres een pistool tegen zijn hoofd gericht. De dader bekent dat hij de politicus niet wilde doden, maar zo wilde aantonen dat de politicus niet onaantastbaar is.


De 25-jarige student Oktaj Enimehmedov stormde afgelopen zaterdag het podium op en liet zijn pistool twee keer afgaan. Dogan dook met een indrukwekkende judorol weg nadat beveiligers zich op de jongen stortten. Achteraf bleek het om een gaspistool te gaan, bovendien niet gelaten. In een briefje dat Enimehmedov thuis had achtergelaten staat dat hij Dogan niet wilde doden maar slechts wilde aantonen dat de politicus niet onaantastbaar is.

VVD’er Hans van Baalen, voorzitter van de Liberale Internationale, was bij het Partijcongres aanwezig om lofuitingen te spreken over Dogan. De rechtse politicus wordt echter door veel Bulgaren gewantrouwd. Dogan treedt nauwelijks op in het openbaar en in het parlement verschijnt hij nauwelijks, waar hij ook boetes voor ontvangt. In de peilingen staat hij daardoor op flink verlies en veel etnische Turken, die eerder veel vertrouwen in Dogan hadden, beseffen nu dat zij aan hem geen echte strijdheer hebben.

Daarnaast heeft Dogan een reputatie opgebouwd als een machtige politicus die niet veel geeft om mensen. Zijn regering staat te boek als de meest corrupte in de geschiedenis. De Europese Unie bestrafte een aantal acties van de Bulgaarse regering, waar de partij van Dogan deel van uitmaakt, met stopzetting van subsidies. Daarnaast zou Dogan belangen hebben in hotelketens, mediabedrijven en de houtindustrie.

Vanwege Dogan’s reputatie twijfelden veel Bulgaren direct over de aanslag. Enimehmedov is van etnisch Turkse afkomst. Een doelgroep waar filosoof en partijleider Dogan (59) zich mee sympathiseert. Zijn Beweging voor Rechten van Vrijheden (DPS) werd in 1990 opgericht met als voornaamste doel op te komen voor de belangen van de Turkse minderheid die door het vorige communistische regime veel te verduren had gekregen. Door een gewelddadige assimilatiecampagne zijn in die tijd zo’n 300.000 Turkse onderdanen gevlucht.

Ook Dogan zou te lijden hebben gehad onder het communistische regime. Hij belandde in 1985 in de gevangenis, maar geruchten doken op dat hij in werkelijkheid in opdracht van de gevreesde veiligheidsdienst bij de Turkse oppositie was geïnfiltreerd.

The Guardian: Bulgarian gas pistol attack was a stunt

Trouw: Maar was het wel een aanslag (Betaalde versie)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)