60

Bulgaarse grenswachters doden vluchteling

Schoten bij grenscontrole kost man zijn leven 

Bulgaarse grenswachten hebben een vluchteling doodgeschoten. Dat meldt een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het schietincident voltrok zich tijdens een controle van de Bulgaarse grenswachters. Zij waren veertig mensen aan het oppakken die net de grens tussen Turkije en Bulgarije overstaken. 

De VRT meldt dat de vluchtelingen allemaal mannen uit Afghanistan zouden zijn maar die informatie komt van een anonieme bron en is nog niet officieel bevestigd. Het Bulgaarse ministerie start een onderzoek naar het incident. 

De Bulgaarse premier Bojko Borisov moest de top in Brussel – waar de vluchtelingenproblematiek besproken werd – vanwege de situatie vroegtijdig verlaten. De president van Europa, Donald Tusk reageerde met de volgende uitspraak.

Dit is een bijkomend argument om aan toe tonen hoe belangrijk deze gesprekken zijn. De bescherming van onze buitengrenzen is vandaag de belangrijkste prioriteit. Uiteraard is Borisov zich er ten volle van bewust dat we bereid zijn om hem te helpen.

Bulgarije staat bekend om de harde en vaak inhumane aanpak van vluchtelingen. Zo publiceerde Human Rights Watch  vorig jaar een rapport over de mishandeling van asielzoekers en de erbarmelijke leefomstandigheden. Ook dit jaar zijn de Bulgaren in opspraak geraakt vanwege hun hardvochtige werkmethoden.

cc foto: George Chelebiev

Geef een reactie

Laatste reacties (60)