29

Bulldozers dringen Westelijke Jordaanoever binnen

Om middernacht is er een eind gekomen aan de bouwstop op de Westelijke Jordaanoever... Eerste bulldozers zijn al gesignaleerd

Israëlische kolonisten stonden zondag al paraat om weer van start te gaan met het bouwen van Joodse nederzettingen op Palestijns bezet gebied. Om middernacht is er een eind gekomen aan de bouwstop op de Westelijke Jordaanoever. Enkele uren na het aflopen van de bouwstop wordt er in Adam, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, alweer druk gebouwd.

Ook in Revava stonden kolonisten klaar met cementwagens en bulldozers om weer van start te gaan met de bouw. Gistermiddag begonnen de Joodse kolonisten met het storten van beton bij wijze van aankondiging flink door te zullen bouwen.

De bouwstop is tien maanden geleden in het leven geroepen om de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina weer ruimte te geven. Net nu de onderhandelingen weer van start zijn gegaan, loopt de bouwstop af en denkt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu er niet aan de bouwstop te verlengen.

Wel heeft Netanyahu de kolonisten opgeroepen zich verantwoordelijk en terughoudend op te stellen. Dat dit niet heeft gewerkt is de eerste dag na het aflopen van het moratorium al duidelijk.

De Palestijnse Autoriteit heeft aangekondigd dat er ondanks het aflopen van de bouwstop geen direct einde komt aan de vredesbesprekingen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wacht eerst zijn bespreking met de Arabische top af alvorens hij een beslissing neemt.

Het bouwen van nederzettingen op bezet gebied is volgens het internationaal recht illegaal.
NOS: Joodse kolonisten klaar om te bouwen

NRC Handelsblad: Einde aan bouwstop Westelijke Jordaanoever

cc-foto: Paolo Cittutta

Geef een reactie

Laatste reacties (29)