4

Bulldozers verpletteren schildpadden voor neus toeristen

Lederschildpad behoort tot één van de zeldzaamste soorten. Per nest van ongeveer 85 eitjes overleeft 1 procent

In Trinidad, een eiland voor Venezuela hebben bulldozers van de overheid duizenden eitjes en baby Lederschildpadjes verpletterd. De zware machines waren ingezet om een hotel, voornamelijk bezocht door toeristen die naar de schildpadden komen kijken, te beschermen tegen de opkomende naastgelegen rivier. Het is een zeer ongewone situatie voor het ‘schildpadden eiland’ dat sinds 1966 opkomt voor de bedreigde diersoort.

De natuurbeschermers op het eiland zijn razend op de overheid. Sherwin Reys, lid van de de Grand Riviere Milieuorganisatie schat dat er door de opruiming 20.000 eitjes en schildpadjes zijn verpletterd of door de opgraving zijn opgegeten door straathonden en roofvogels. 

“Zij hadden een heel goede maaltijd. Het was een vreselijke rotzooi. De tranen waren niet ver weg”, aldus Reys. 

De toeristen zagen afgelopen zaterdag geen natuurverschijnsel, maar een horrorfilm van babyschildpadjes verstrikt in graafmachines en zo ten prooi vielen voor honden en roofvogels. Trinidad staat bekend als het eiland waar je Lederschildpadden kunt zien. Een moeder Lederschildpad legt ongeveer zo’n 85 eitjes per keer. Daarvan overleeft maar 1 procent het avontuur. Ze leggen ieder jaar op hetzelfde strand waar ze geboren zijn hun eitjes. Juist in de periode waarin de overheid besloot het strand om te ploegen, komen de eitjes uit.

Marc de Verteuil van de Papa Bois natuurorganisatie vindt dat de overheid uit paniek heeft gehandeld. Door het uitdijen van de rivier werd niet alleen het hotel, maar ook het leven van de Lederschildpadden bedreigd. Daarom lagen er al plannen om het strand over een paar maanden, na het eitjes seizoen, te herstellen. 

In plaats van te wachten trok de overheid haar grofste machines uit de schuur, aldus De Verteuil. Een veel groter gebied dan nodig was is door de graafmachines aangepakt. “Het leek op een paniekreactie en de procedures werden niet gevolgd.

New Zealand Herald: Thousands of rare turtle eggs crushed by diggers 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)