56

Bultrug is dood

Update: Stille tocht in voorbereiding ... Lenie 't Hart meldt dood walvis

De ‘Johannes’ gedoopte bultrug die woensdag strande op een zandbank bij Texel is dood. Dat maakte zeehondenredster Lenie ’t Hart bekend via Twitter.


Update 11:15

Het dier is nu ook officieel dood verklaard door de gemeente Texel. Het kadaver wordt door Rijkswaterstaat van de zandplaat gehaald, in opdracht van museum Naturalis in Leiden. Ondertussen bereiden activisten van de walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd een stille tocht voor, meldt het Noordhollands Dagblad.

Eerder:

Zaterdag ontstond er getouwtrek tussen dierenredders en autoriteiten over het enorme zoogdier. De dierenredders wilden reddingspogingen ondernemen. Volgens de autoriteiten was dat zinloos. Politici tot op het hoogste niveau, waaronder minister Kamp en D66-leider Alexander Pechtold, bemoeiden zich persoonlijk met de zaak die door massale media-aandacht uitgroeide tot een nationale kwestie. Greenpeace werd benaderd om zich naar de walvis te spoeden. In een verklaring legde de milieuorganisatie uit waarom actie ondernemen geen enkele zin had. Het  radicale neefje van Greenpeace, de Sea Shepherd organisatie wilde wel in actie komen.

Een nieuwe discussie kan nu worden wat er met het kadaver moet gebeuren. In Trouw pleit natuurbeschermer Twan Teunissen er voor de stoffelijke resten niet op te ruimen maar als voedsel te schenken aan andere dieren die er van kunnen smullen. Het is nog niet bekend hoe dierenliefhebbers op dat voorstel gaan reageren.

Lees ook de opinie van Kees Moeliker: Een stervende bultrug op het strand, is dat zielig?

Zaterdag:
Dierenbeschermers zijn verdeeld over het lot van de tot Johannes gedoopte bultrug die deze week bij Texel strandde. Ecomare heeft het enorme dier vrijdag een ‘spuitje’ gegeven om de intrede van de dood te bespoedigen. Dat is mislukt. Dierenredders onder leiding van Lenie ’t Hart willen nog een reddingspoging ondernemen.

RTL Nieuws meldt:

Een dierenarts zal vandaag nog opnieuw proberen om bultrug Johannes uit zijn lijden te verlossen. Het ministerie heeft daarvoor toestemming gegeven.

Lenie ’t Hart werd gisteravond tegengehouden door de politie toen ze een reddingspoging wilde ondernemen.

De Zeehondencrèche heeft een keten van vrijwilligers die veel ervaring hebben met het redden van zeezoogdieren: dolfijnen, zeehonden en walvissen. Die vrijwilligers waren bereid om te helpen. Volgens Van der Meulen was het dier nog niet verloren: “Het verhaal was dat-ie zou sterven door z’n eigen gewicht. Maar bij hoog water dan zwaaide ie weer met z’n staart en leefde hij weer op.

De befaamde zeehondenredder is woest en wil een nieuwe poging ondernemen. Ook Marianne Thieme, leider van de Partij voor de Dieren, komt in actie en twitterde:

Op weg naar Razende Bol om redders hart onder de riem te steken. Dierenbeschermers willen laatste reddingspoging, autoriteiten nieuwe spuit

foto Ecomare

Geef een reactie

Laatste reacties (56)