83

Buma: Houding PVV in crisisdebat onverantwoord

Voor de CDA-fractievoorzitter was de Finse deal nieuw, volgens Rutte niet

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma (CDA) vindt de houding van de PVV in het crisisdebat ‘heel onverantwoord’. Dat zei hij zaterdag in Tros Kamerbreed. Buma roept de PVV en de oppositiepartijen op toch in te stemmen met het steunpakket voor Griekenland om te voorkomen ‘dat we de afgrond van een crisis ingaan’.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

ChristenUnie fractievoorzitter Arie Slob vindt dat Buma samen met de VVD druk moet uitoefen op de PVV. Slob wees op de ‘ongelooflijk provocerende’ tweets van Wilders op het gevoerde kabinetsbeleid betreft de eurocrisis. Hij vreest dat de onderlinge verhoudingen de sfeer tussen de regeringspartijen en hun gedoogpartner niet ten goede komt.

Afgelopen week sloot Finland een apart akkoord met Griekenland voor noodleningen. Griekenland krijgt een lening van Finland en daarvoor in de plaats heeft de Griekse regering een onderpand van miljarden euro’s toegezegd. Deze constructie zou volgens Buma ook voor Nederland moeten gelden. “Als Finland de solidariteit onderuit haalt, moet Nederland hetzelfde eisen”, zei hij. Voor Buma was de constructie overigens totaal nieuw. Rutte zei gister in een persconferentie dat hij al wist dat Finland van plan was deze deal te sluiten. Volgens Buma hadden zowel Griekenland en Finland alle lidstaten van te voren over deze deal moeten informeren.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (83)