56

Buma: Senaat zal nivellering blokkeren

Eva Jinek dwingt CDA-leider tot verzetsverklaring

Beweerde CDA-senaatsleider Brinkman zaterdag nog dat zijn partij niet bij voorbaat tegen kabinetsplannen is, vandaag legt CDA-leider Buma uit dat het anders zit. Het CDA zal zich verzetten tegen nivellering. Jinek spoort hem in haar ochtendprogramma aan in de senaat álles tegen nivellering te doen. Een doodsstrijd eventueel. Buma stemt toe.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Eva Jinek constateerde – voor de tweede keer tijdens de uitzending – fijntjes dat het CDA twee verkiezingen op rij verloren heeft. Buma reageerde met ‘Nou, dat is leuk dat je dat nog even inwrijft’. Jinek gebruikt haar statement om de vraag in te leiden in hoeverre Buma nu bereid is zaken tegen te houden met de machtspositie die de partij in de senaat bekleedt.

Buma: Ik ben tegen nivelleren, dus dat wil ik ook tegenhouden.
Jinek: Maar is dat een doodsstrijd? Gaan we dat uitvechten tot het eind?
Buma: Dit in principe, vind ik echt iets waarvan ik wil dat het niet doorgaat.  Maar even…
Jinek: Ook in de Eerste Kamer gaat u dat tegenhouden?
Buma: Nou dat bekijkt de Eerste Kamer-fractie maar die vindt hetzelfde als ik, namelijk het gaat om werk en dit is tegen werk. Kijk iets wat helpt om banen te creëren daar ben ik vóór, iets dat helpt om schulden weg te werken daar ben ik vóór, maar dit helpt niet voor banen ook niet voor schulden want het is een verschuiving. Maar toch over die positie in de Eerste Kamer, het is een positie die realiseren we ons als CDA heel goed, en je zegt terecht hoor ik heb twee keer de verkeizinegn verloren met het CDA, dat betekent dat ik ook logischerwijs nu aan de kant sta, dus ik hoef niet morgen álles tegen te houden wat een kabinet doet
Jinek: Nee, nee, zeker… u moet kiezen. ‘Pick your battles’
Buma: Maar wat goed is steunen we en dit is niet goed.
Jinek: En de senatoren zijn het met u eens? Die zullen dus alles er aan doen om met hun stem het nivelleren tegen te houden?
Buma: Ja, natuurlijk.

Eerder: CDA blokkeert kabinet niet in Senaat

Geef een reactie

Laatste reacties (56)