Laatste update 10 maart 2019, 09:56
259

Buma wil dat mensen in de bijstand gaan werken voor minder dan het minimumloon

CDA-leider Sybrand Buma meent dat de bijstand een ‘gevangenis’ is en daarom komt hij met een plan dat mensen daaruit moet ‘bevrijden’ maar verdomd veel op dwangarbeid lijkt. De leider van de christendemocraten, die zich eerder aan de zijde van de gele hesjes schaarde, vindt nu dat mensen in de bijstand moeten gaan werken voor minder dan het minimumloon “in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst”. Dat zeg hij in een interview met het AD. Journalist Laurens Kok merkt op dat het plan enigszins doet denken aan de Melkert-banen, die door het CDA zijn afgeschaft. Buma:

Er zijn nauwelijks overeenkomsten met de Melkertbaan. Ik wil een nieuw sociaal vangnet in plaats van de bijstand, maar mét een baan. Niet fulltime, maar voor circa 20 uur per week, zodat alleenstaande moeders tijd hebben om hun kind van school te halen. En in plaats van dat we mensen 70 procent van het minimumloon betalen, zoals nu in de bijstand, doen we daar 15 procent bovenop. Bij de Melkertbanen was het anders: mensen gingen met subsidie werken, en zodra de subsidie ophield, stopte de baan ook.

Hij weet zelf ook wel dat er iets vreemds met zijn voorstel is voor wat hij een ‘basisbaan’ noemt:

Deze mensen gaan niet veertig uur per week werken, maar de helft. Dan kom je automatisch onder het minimumloon uit. Er zal vast kritiek komen uit linkse hoek, maar is het dan sociaal om tegen mensen te zeggen: je krijgt een uitkering ter hoogte van 70 procent van het minimumloon en zoek het voor de rest maar uit? Want zo is het nu geregeld. Nou, ik leg me niet neer bij ruim 400.000 mensen die langs de kant staan, dus kom maar op met die oud-linkse kritiek. 

De CDA-leider zegt te denken dat de betreffende mensen op deze manier binnen twee à drie jaar een echte baan zullen vinden. De Volkskrant constateert:

Met dat plan varieert Buma op het vorig jaar gelanceerde voorstel van coalitiepartner VVD. Die wil de bijstandsuitkering verlagen voor wie geen tegenprestatie levert. Iedereen zou standaard een lagere uitkering moeten krijgen. Alleen mensen die zich nuttig maken, kunnen er daarna een verhoging bij krijgen.

 

cc-foto: EPP

Geef een reactie

Laatste reacties (259)