20

Burendag begraafplaats gaat in rook op na bedreigingen

De Schiedamse begraafplaats Beukenhof heeft een feestelijke open dag tijdens Burendag, volgende week zaterdag, moeten afblazen. Het leek manager Henk Kroon een ideale gelegenheid om het publiek kennis te laten maken met de begraafplaats en tegelijk geld in te zamelen voor een goed doel. Het publiek bleek echter niet warm te lopen voor een feestje op de Beukenhof en reageerde met bedreigingen.

De open dag stond gepland op 22 september, toevallig ook Nationale Burendag. Kroon zag zijn kans schoon: ‘Wij willen een goede buur zijn voor de Schiedammers. Veel mensen kennen ons, maar er zijn ook veel families die de Beukenhof nog niet kennen,’ laat de manager weten aan RTV Rijnmond. De activiteiten van de dag zouden bestaan uit een optreden van de Amazing Stroopwafels, een springkussen op het voorplein en er zou gecollecteerd worden voor Stichting Net Niet Genoeg, ‘de stichting die zich inzet voor alle inwoners van Schiedam die letterlijk net niet genoeg hebben’.

Schiedammers konden het enthousiasme van Kroon niet waarderen. Veel mensen vreesden voor herrie bij de begraafplaats, en vonden die begraafplaats sowieso geen al te beste plek voor een feestje. Dat leverde ook de nodige bedreigingen op, niet aan het adres van de Beukenhof, maar dat van Stichting Net Niet Genoeg. De stichting besloot daarop aangifte te doen en zich terug te trekken van de open dag.

Manager Henk Kroon laat weten dat de open dag gewoon doorgaat, maar dan zonder de feestelijke activiteiten. Ook erkent hij dat de communicatie over de deelname aan Burendag beter had gemoeten. En, zo zegt hij: ‘Misschien hadden we het springkussen achterwege moeten laten.’

Beeld: Google Maps

Geef een reactie

Laatste reacties (20)