3

Burgemeester: ‘Er zijn helemaal geen homo’s in Sotsji’

Tragisch: Sotsji was decennialang homovriendelijke stad ... 'Homo's zijn welkom als ze zich aan de wet houden en hun gedrag niet opdringen'

De burgemeester van Sotsji, de Russische stad waar komende maand de Olympische Winterspelen worden gehouden, stelt tegenover de BBC dat er in zijn gemeente geen homo’s wonen. Als de verslaggever vraagt of hij dat zeker weet antwoordt de burgemeester: “Ik ken ze verdomme niet.”


De burgervader is kennelijk slecht op de hoogte want de BBC-reporter heeft de avond daarvoor nog een homo-bar bezocht in de stad. Overigens is aan de buitenzijde van de gelegenheid op geen enkele manier te zien dat het om een horecatent gaat, en al helemaal niet om een homo-bar.

De uitspraak van de burgemeester is des te pijnlijker omdat Sotsji van oudsher een populaire verblijfplaats is voor homo’s, ook toe dat onder het Sovjet-regime verboden was. De VRT meldt:

Na de val van de Sovjet-Unie werd homoseksualiteit toegelaten in het land. De badstad Sotsji werd al snel – niet alleen meer officieus, maar ook officieel – een bekende locatie waar homomannen elkaar konden oppikken op het strand. De stad kreeg zelfs een heuse homogemeenschap met een bloeiend nachtleven. De laatste jaren staat die gemeenschap steeds meer onder druk door de gewijzigde wetten in het land. 

Sinds enige tijd is “propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties” verboden in het land. De wet wordt door extreemrechtse en conservatieve krachten in het land misbruikt om holebi’s vogelvrij te verklaren en hun protest de kop in te drukken. De weinige homobars die nog overgebleven zijn in Sotsji zijn van buitenaf onherkenbaar gemaakt. Steeds meer holebi’s trekken dan ook weg uit Rusland en dus ook uit Sotsji.

De Vlaamse minister van Sport heeft Rusland gemaand de anti-homowetgeving aan te passen:

Minister Muyters heeft intussen een brief geschreven naar de Russische ambassadeur. In die brief wijst de N-VA-minister op het universele karakter van de mensenrechten en op de mogelijkheden die internationale sportevenementen kunnen bieden om deze boodschap uit te dragen. In de brief wordt de ambassadeur ook gevraagd om bij de Russische autoriteiten te pleiten voor een aanpassing van de Russische ‘anti-homowetten’.

De Nederlandse minister van Sport, Jet Bussemaker (PvdA), zal op 7 februari tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotjsi een bijeenkomst die het COC tegelijkertijd houdt bij het homomonument in Amsterdam bijwonen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (3)