Laatste update 18:23
45

Burgemeester Halsema schiet met uitzetting bedreigde Daniel te hulp

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is met afschuw vervuld door de dreigende uitzetting van de 19-jarige Daniel Buter. Ze is het er ook niet mee eens dat de jongen al twee weken in de gevangenis wordt vastgehouden. De in Nederland geboren en getogen Daniel kwam in de problemen toen hij een paspoort aanvroeg bij de gemeente en tot zijn verbijstering werd vastgesteld dat hij illegaal is. Hij werd door de politie aangehouden omdat zij ouders beiden uit het buitenland afkomstig zijn en hij geen geldig paspoort had. De IND dreigt hem uit te zetten naar de Dominicaanse Republiek, het land waar zijn ouders ooit woonden maar nu niet meer. Daniel is vanaf zijn derde opgevoed door zijn oma.

Halsema heeft contact opgenomen met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol die verantwoordelijk is voor de IND. “Het gaat over een Amsterdamse jongen die zou moeten studeren op dit moment. (…) We hebben ook een actieve zorgplicht naar onze eigen inwoners om daar waar zij verdwaald raken in bureaucratie en regelingen, een helpende hand te bieden.”

De burgemeester heeft contact gezocht met de familie van de jongen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn het onheilspellende lot af te wenden. Ze laat ook uitzoeken of er meer van dergelijke gevallen zijn geweest.

Update 18:15

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft de zaak aangekaart bij dtaatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, meldt EenVandaag:

Van Dijk: “Dit is gewoon een bizarre samenloop van omstandigheden. Daniël is slachtoffer geworden van een Kafkaiaanse bureaucratie. Hier is sprake van een enorme vergissing en hij moet gewoon worden vrijgelaten en dat kan de staatssecretaris heel snel regelen. (…) “Ik roep staatssecretaris Broekers op om hem nu, per direct, vrij te laten en hem een paspoort te geven zodat hij aan zijn studie kan beginnen en deze enorm ongelukkige vergissing snel onder het zand kan begraven.”

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher pleit ervoor dat Daniel “een jongen van 19 die niets heeft misdaan” zo snel mogelijk wordt vrijgelaten en geholpen.

De petitie voor Daniel is al 20.000 keer ondertekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)