Laatste update 13:08
89

Burgemeester Hamming: Aboutaleb is het juiste antwoord voor de PvdA

Twaalf PvdA-burgemeesters pleiten zaterdag in een brief in de Volkskrant voor Aboutaleb als partijleider. Bij NPO radio 1 geeft initiatiefnemer Jan Hamming (Heusden) een toelichting op hun pleidooi. Volgens Hamming is de Rotterdamse burgemeester het antwoord op wat de PvdA nu nodig heeft.

In de brief vragen de burgemeesters aan Aboutaleb of hij zich verkiesbaar wil stellen als partijleider.

Als collega-burgemeesters van de PvdA in Nederland willen we graag een oproep aan je doen: stel je kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. De partij heeft je nodig, maar bovenal heeft het land een leidsman nodig die de thermiek in de huidige samenleving aanvoelt en die de goede krachten bundelt en versterkt, maar ook de grenzen van onze rechtsstaat scherp bewaakt.

Dit land heeft een leidsman nodig die mensen verenigt op thema’s vrijheid, verantwoordelijkheid en solidariteit, een leidsman die ook feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd, maar die ook ziet wanneer verschillen dit land verscheuren en ingrijpen nodig is. Het is tijd Ahmed, de hoogste tijd, maar het is nog niet te laat.

Het is tijd om het land te gidsen naar een mooie toekomst waar we eendrachtig werken aan een sterk en sociaal land. De partij heeft een lijsttrekker nodig die de kroonjuwelen van de sociaaldemocratie beschermt, maar diezelfde juwelen ook de glans weet te geven van deze moderne tijd, een lijsttrekker die met beide benen in de lokale samenleving staat en weet wat er bij de mensen omgaat en dat weet te vertalen in goed beleid.

Kortom, een lijsttrekker die mensen die zich naast de samenleving voelen staan weer een stem geeft. Yes you can, Ahmed. We spreken van harte onze steun uit voor je kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. We hopen oprecht dat onze oproep je helpt om die dappere maar noodzakelijke stap te zetten.

In het radiointerview licht Hamming toe waarom zij Aboutaleb graag een duwtje in de rug geven, ondanks dat hij zelf gezegd heeft zich niet verkiesbaar te willen stellen.

Aboutaleb heeft zelf al aangegeven het niet op te willen nemen tegen Diederik Samsom. Waarom dan toch deze brief?
“Hij verdient steun in de rug, omdat het vanuit zijn positie ontzettend moeilijk is die stap te zetten. Als je burgemeester bent en je je kandidaat zou stellen, dan is de positie in je eigen gemeente wel heel erg ingewikkeld. Daarom kaarten we dit aan, omdat we vinden dat het partijbestuur daar ook oog voor moet hebben. Uiteindelijk moeten de beste kandidaten een rol spelen in de nationale verkiezingen.”

Partijgenoten beweren dat hij niet geschikt zou zijn.
“Ik vind dat vanuit mijn bril volstrekte onzin. Het is juist heel goed dat we ook kijken naar de dynamiek in de samenleving en wat de partij op dit moment nodig heeft. En wij denken dat Aboutaleb daar het juiste antwoord op is. We denken dat hij als geen ander aanvoelt waar de verschillen in de samenleving overbrugd kunnen worden. Ik denk dat de kiezer dat straks zal honoreren. Dat blijkt ook overigens uit alle onderzoeken dat juist Aboutaleb zeer gewild is en ook wordt gezien als iemand die ons land kan leiden.”

In uw brief praat u duidelijk over een toekomstige premier. Maar uw partij heeft maar negen zetels in de peilingen. Moeten er niet eerst meer zetels komen?
“Dat is juist de reden dat wij pleiten voor een koerswijziging. Je ziet dat de partij heel diep is gedaald in populariteit bij de bevolking. Reden te meer om te kijken naar mensen waar wel vertrouwen in is.”
Er zijn 80 PvdA-burgemeesters, maar er hebben er maar 13 de brief ondertekend. Zijn zij het dan niet met u eens?
“Een aantal burgemeesters zal het niet vinden, een aantal reageert niet, anderen willen deze rol niet spelen. Wij vinden dat wij dat wel moeten doen, omdat we weten hoe ingewikkeld het is als burgemeester. Maar ook omdat we de urgentie zo hoog vinden voor ons land. Zie in wat voor een situatie we zitten als land, daar moet een gepast antwoord op komen.”

De uitzending is hier te beluisteren.

De brief aan Aboutaleb is ondertekend door:

Jan Hamming (Heusden), Dominic Schrijer (Zwijndrecht), Jan Lonink (Terneuzen), Marc Witteman (Stichtse Vecht), Theo Schouten (Oldenzaal), Paul Depla (Breda), Hans van der Pas (Rhenen), Peter Noordanus (Tilburg), Rik de Lange (Duiven), Anton van Aert (Best), André van de Nadort (Ten Boer), Gert de Kok (Drimmelen) en Jan Boelhouwer (Gilze en Rijen).

Bron: NOS

cc foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (89)