72

Burgemeester Harlingen zwicht voor neonazi’s

Informatieavond vluchtelingen afgelast uit angst voor NVU-leden

In Harlingen zou dinsdagavond een informatieavond gehouden worden over de komst van asielzoekers. De burgemeester zag zich echter genoodzaakt de avond af te lasten, nadat bekend werd dat leden van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie van plan waren de avond te verpesten. Een gewoon gesprek met de bewoners van Harlingen is daarom niet mogelijk, aldus de burgemeester.

Sluiter verwijst in zijn verklaring onder meer naar de gebeurtenissen in Steenbergen van vorige week. Bezoekers van buiten de gemeente verstoorden daar de informatieavond. De burgemeester heeft geprobeerd contact te leggen met de leiding van de neonazi’s, maar dat is niet gelukt. Uit angst voor ongeregeldheden, heeft hij daarom maar besloten de avond af te lasten. Sluiter:

“Een avond zonder intimidatie, schreeuwen of beledigen lijkt op basis van eerdere ervaringen in aanwezigheid van de NVU niet mogelijk. We willen namelijk van Harlingers horen hoe zij denken over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente.”

De NVU riep haar leden eerder al op om alle bijeenkomsten te verstoren. ‘Kom in verzet’, valt op de Facebook-pagina te lezen. Ook PVV-leider Geert Wilders gebruikt deze taal.

NOS: Harlingen blaast asiel-avond af vanwege komst NVU

Geef een reactie

Laatste reacties (72)