14

Burgemeester Londen: Bush moet worden gearresteerd

Facebookers willen dat Bush' memoires in de crime afdeling komt van de boekwinkel

‘Wanneer Bush zijn memoires gaat promoten in de UK zou hij Texas wel eens nooit meer terugzien.’ Dat zegt Boris Johnson, de burgemeester van London in een opiniestuk in The Telegraph. Bush die in zijn boek zegt martelpraktijken als waterboarding volkomen legaal te vinden, zou volgens Johnson in de boeien geslagen moeten worden.

Johnson maakt de vergelijking met de Chileense leider Pinochet die er van werd beschuldigd 3000 politieke tegenstanders te hebben gemarteld en vermoord. “Natuurlijk, er wordt ons verteld dat dit scenario onwaarschijnlijk is. Maar dat dacht Augusto Pinochet ook en in tegenstelling tot Pinochet maakt Bush geen geheim van wat hij heeft gedaan.”

Van alle 43 presidenten die Amerika heeft gehad is Bush de enige die marteling een geoorloofde praktijk vindt om criminelen tot een bekentenis te dwingen. Hij beweert zelfs dat hij daardoor vele Amerikaanse en Britse levens heeft gered. Johnson vindt die uitspraak onzin.

Het is niet te verenigen met de Amerikaanse grondwet of de VN-conventie tegen marteling. Bovendien is er geen enkel bewijs dat Bush er in is geslaagd wat hij zelf beweert. Waterboarding werk niet en het zorgt niet voor het loskrijgen van waardevolle informatie. Het redt geen levens. […] Bush had er goed aan gedaan de woorden van Abraham Lincoln te onthouden die in 1863 zei: “De noodzakelijkheid van het leger, betekent niet dat wreedheid toegestaan is.

CBS News zegt dat critici net als bij de memoires van Tony Blair, het boek van Bush het liefst parkeren in de criminaliteitsafdeling van de boekwinkels. Ze hebben een Facebook groep ‘Reshelve Bush Book Decision Points into True Crime section’ aangemaakt. De pagina telt al ruim 1000 leden.

The Telegraph: George W. Bush can’t fight for freedom and authorise torture
cc-foto: Hammersmithandfulham

Geef een reactie

Laatste reacties (14)