Laatste update 12:08
151

Burgemeester Londen: Trump niet meer welkom na leugenachtige tweets

Donald Trump is niet meer welkom in Groot-Brittannië, als het aan de Londense burgemeester Sadiq Khan ligt. Na de beledigende opmerkingen van Trump aan het adres van Khan na de terreuraanslag in Londen, vindt de burgemeester dat het geplande staatsbezoek van Trump moet worden afgezegd.

‘Minstens zeven doden en 48 gewonden bij een terreuraanslag en de burgemeester van Londen zegt dat er geen reden is om gealarmeerd te zijn,’ schreef Trump op Twitter na de aanslag. Een zoveelste grove leugen van de Amerikaanse president die een uitspraak van Khan volledig uit z’n verband trok. Wat Khan in werkelijkheid had gezegd was dat er extra politie op straat aanwezig zou zijn en dat Londenaren dáárover niet gealarmeerd hoefden te zijn. Khan voelde zich verder niet geroepen te reageren op het kinderachtige gescheld van Trump. Een woordvoerder liet weten dat de burgemeester wel wat beters te doen had. Daarop schreef Trump op Twitter dat het ‘een zielig excuus’ was van Khan die volgens hem snel iets had verzonnen om de uitspraak te verdedigen.

‘Ik vind dat we de rode loper niet moeten uitrollen voor de Amerikaanse president nu zijn beleid ingaat tegen alles waar wij voor staan,’ zei Khan tegen het Britse Channel 4 News. Het staatsbezoek van Trump werd al twee keer eerder verschoven. Eerst van juli naar eind augustus, omdat veel Britten dan vakantie hebben en het land uit zijn, waardoor de kans op massale demonstraties kleiner is. Om diezelfde reden wordt ook gekeken naar mogelijkheden om Trump in Schotland te ontvangen in plaats van Londen. Inmiddels is het bezoek verschoven naar oktober. Een definitieve datum is nog niet vastgelegd.

De kritiek van Trump op Khan wordt niet gedeeld. In eigen land krijgt Khan alle lof voor zijn optreden. Het Britse volk is zeer te spreken over hoe Khan heeft gereageerd en ook de Britse premier May heeft laten weten volledig achter de burgemeester te staan. Maar ook vanuit de Verenigde Staten komt steun, waaronder van de Amerikaanse vereniging van burgemeesters. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft gezegd de opmerkingen van Trump ‘onacceptabel’ te vinden en ook de Amerikaanse ambassadeur in Londen prees Khan om diens leiderschap.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (151)