Laatste update 11:06
49

Burgemeester Weert helpt oorlogsvluchtelingen onderduiken

Screenshot: 1Limburg/YouTube

De burgemeester van Weert, Jos Heijmans, heeft een Syrisch gezin helpen onderduiken. Dat meldt 1Limburg vrijdag. Heijmans wilde daarmee voorkomen dat de moeder met haar vier kinderen het land zou worden uitgezet. Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft Heijmans zich met zijn hulpactie ‘boven de wet’ geplaatst.

Heijmans (D66) hielp het gezin nadat meerdere pogingen om legaal in Nederland te blijven waren mislukt. Zo werden tevergeefs een gang naar de rechter gemaakt en een brief aan de staatssecretaris gestuurd. De broer van de moeder, die een vaderrol in het gezin vervult, mag wel in Nederland blijven. Volgens burgemeester Heijmans zou het uit elkaar halen van gezin dramatische gevolgen hebben.

In het NOS Radio 1 Journaal lichtte de burgemeester zijn rol in het verhaal toe. Zo legde hij uit dat het gezin door ‘tientallen vrijwilligers’ is geholpen. Die groep mensen heeft eerst met verschillende acties geprobeerd het gezin in Nederland te houden, waarna ze uiteindelijk voor een onderduikadres zorgden. Heijmans zegt op de hoogte te zijn geweest van alle acties, maar hen niet te hebben gestopt. ‘Ik ben het van harte met ze eens,’ aldus de burgemeester, die ook zei nog altijd achter zijn besluit te staan.

Al zit ik er wel mee, want ik ben ook de burgemeester van tegenstanders. Maar in dit geval laat ik mijn hart spreken, niet de uiterste regel.

Minister Plasterk wil nog niet veel kwijt over de actie van Heijmans. ‘Iedereen moet zich in principe aan de wet houden, maar ik moet me echt even over dit geval laten informeren voordat ik daar mijn mening over geef.’

Geef een reactie

Laatste reacties (49)