59

Burgemeester Weert wil berechting asielzoekers

Omdat justitie niet van plan is om zes criminele asielzoekers te vervolgen, stapt burgemeester Jos Heijmans van Weert naar de rechter.  Hij wil het Openbaar Ministerie dwingen om zestal te vervolgen. Het zestal hield zich tijdens de jaarwisseling niet aan een uitgaansverbod in zijn gemeente, maar het OM denkt dat vervolging niet tot veroordeling zal leiden.

De migranten behoren tot een groep van ongeveer twintig die voor meer problemen hebben gezorgd in de gemeente. Het zestal zou diefstallen hebben gepleegd en een vrouw hebben lastig gevallen. De burgemeester voelt zich eenzaam in de aanpak van dit probleem, zegt hij tegen De Telegraaf. “Het seponeren van deze zaken is een heel slecht signaal, vooral richting de overtreders.”

De burgemeester gaat nu dus naar de rechter. “We gaan via een speciale procedure bij het gerechtshof aan de rechters vragen om de beslissing van het OM terug te draaien. Als het hof het daarmee eens is, moeten de zes alsnog vervolgd worden”, aldus Heijmans donderdag in De Telegraaf.

De Noord-Afrikaanse asielzoekers in het asielzoekerscentrum (azc) die zich schuldig hadden gemaakt aan winkeldiefstal, zakkenrollerij en intimidatie moesten zich tijdens het noodbevel drie keer per dag melden bij de beveiliging. Ze mochten tussen 21 december en 2 januari hooguit één keer per dag het terrein af.

Bron: ANP, NOS, Telegraaf

Geef een reactie

Laatste reacties (59)