102

Burgemeester Zaanstad kondigt hardere aanpak aan: direct arrestaties

In de Zaanse wijk Poelenburg zijn maandagavond vier overlastgevers gearresteerd. De aanhoudingen kwamen op de dag dat burgemeester van Zaanstad Geke Faber in het programma Pauw aankondigde harder op te zullen treden tegen overlast in de buurt. Over die hardere aanpak ging Jeroen Pauw in gesprek met de burgemeester, plaatsvervangend korpschef Peter Holla en wijkagent Tom Verweij.

Volgens de burgemeester was de groep jongeren die voor overlast zorgt aanvankelijk kleiner, hoewel het overlast zelf al jaren aanhoudt. Sinds de misdragingen in een vlog worden vastgelegd, eind juli begonnen, wordt die groep groter en daarmee ook de overlast. Dat zorgt volgens de burgemeester voor een toenemend en indringender gevoel van onveiligheid bij de andere buurtbewoners.

Stevige extra maatregelen dus, zo zegt Faber, die als eerste voorbeeld cameratoezicht noemt. Reden voor Jeroen Pauw om in te haken met: ‘camera’s, daar zorgen die jongens nu net zelf wel voor’. Verder wil de burgemeester een samenscholingsverbod in de wijk en bij aanhoudend overlast, een gebiedsverbod.

Een adequate nieuwe maatregel, zo vindt korpschef Peter Holla, aangezien gesprekken met de jongeren op niets is uitgelopen: ‘Die jongens hebben al bewezen dat ze hun leven niet willen beteren.’ De korpschef betreurt het ook dat er een beeld is ontstaan dat de politie te soft en terughoudend heeft gereageerd op de overlastgevers. ‘Wij kiezen er in eerste instantie voor om verbinding te maken met de groep en te kijken of zij zelf hun gedrag willen wijzigen, omdat er direct ingaan met geweld en allerlei stoere taal niet per definitie helpt. Wij willen ook verder met deze jongeren in de wijk.’ Van de veelgebruikte term “straatterreur” wil de korpschef dan ook niks weten. ‘Wij noemen het overlast.”

Geef een reactie

Laatste reacties (102)