108

Burgemeester Zeist: Rol Jeugdzorg bekijken

Broertjes Ruben en Julian na twee weken zoeken gevonden ... NRC: 'Veiligheid van broertjes al vier jaar in het geding' 

De lichamen van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn zondagmiddag gevonden in een afwateringsbuis in een sloot bij de Utrechtse plaats Cothen. De ouders van de twee jongens waren gescheiden. De broertjes werden twee weken geleden meegenomen door hun vader. Die pleegde op 7 mei zelfmoord in het recreatiegebied Doornse Gat. Sindsdien is met man en macht gezocht naar de jongens. Men gaat ervan uit dat de vader de jongens om het leven heeft gebracht. Uit een reconstructie van NRC Handelsblad blijkt dat tien instanties zich met het gezin bezig hebben gehouden. De burgemeester van Zeist vindt het nog te vroeg voor terugkijken, maar wil wel dat de eventuele rol van Jeugdzorg en de Kinderbescherming wordt onderzocht.


Burgemeester Janssen (CDA) van Zeist zegt in het Radio 1 Journaal dat Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming aangesproken moeten worden op de manier waarop het gezin van de broertjes Ruben en Julian is begeleid. De instanties zelf erkennen hun verantwoordelijkheid in de zaak en zullen daarover later mededelingen doen.

NRC Handelsblad heeft een reconstructie gemaakt van de begeleiding. Hieruit blijkt dat tien instanties zich met het gezin bezig hebben gehouden. De moeder zou zich vaak bezorgd hebben getoond over de manier waarop de vader met de kinderen omging. De broers zouden onder toezicht geplaatst worden en de vader zou de zoons minder vaak mogen zien. Bureau Jeugdzorg is een intern onderzoek gestart naar het functioneren en samenwerken van alle hulpverleningsinstanties rond het gezin.

NRC schrijft dat de veiligheid van Ruben en Julian al vier jaar in het geding was. NRC:

De veiligheid van de kinderen bij hun vader was, zo blijkt uit de rapportages, vier jaar lang een grote zorg van de moeder. Uit een document van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) blijkt dat zij in februari 2009 naar de politie ging wegens mishandeling van de oudste zoon door de vader. De politie schakelde het AMK in, een onderdeel van Bureau Jeugdzorg. Het AMK rapporteert dat de moeder in eerste instantie niet wil dat contact wordt opgenomen met de vader, omdat hij weleens zou hebben gedreigd met “familiedrama’s in de media”.

NRC: Reconstructie NRC: veiligheid Ruben en Julian al vier jaar in het geding
NRC: Dertien dagen zoeken naar Ruben en Julian – wat gebeurde er sinds 6 mei?
NOS: Zeist: rol Jeugdzorg bekijken

Geef een reactie

Laatste reacties (108)