10

Burgemeesters: ‘Laat wapens op de vereniging’

'Schutters moeten ook een geneeskundige verklaring hebben voordat ze een wapenvergunning krijgen'

Burgemeesters van grote gemeenten hebben liever dat leden hun wapen op de schietclub laten en dus niet mee naar huis nemen. Van de ondervraagde burgemeesters, ongeveer de helft van de G30 vindt 80 procent het onverantwoord dat leden hun wapens thuis bewaren. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

De burgemeesters vinden ook dat leden voortaan een geneeskundige verklaring moeten bezitten voordat ze een wapenvergunning mogen hebben. Bij zo’n verklaring wordt onder andere gekeken of iemand psychisch in orde is.

De aanleiding voor het onderzoek van RTL is het schietincident met Tristan van der Vlis in Alphen aan de Rijn en de moordpartij van Anders Breivik in Oslo. Beiden hadden een wapenvergunning en beschikten thuis over meerdere wapens. Een aantal van de burgemeesters wilde niet meewerken aan het onderzoek omdat er een onderzoek loopt van de onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Sander Duisterhof, directeur van Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) noemt de uitkomst van RTL’s onderzoek ‘schijnveiligheid van burgemeesters’. Daarbij duidt hij er op dat Van der Vlis een wapen bezat door een fout van de politie. Jaap Timmer van het centrum voor Politie-en Veiligheidswetenschappen van de VU Amsterdam noemt het symboolpolitiek.

Je moet veel meer elkaar in de gaten houden. Zorgen dat types als Tristan van der Vlis en Anders Breivik niet legaal, maar ook niet illegaal aan een wapen kunnen komen.

RTL4: Burgemeesters: strengere wapenregels
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (10)