Laatste update 18:01
62

Gaan wij straks betalen voor omstreden pensioenfonds Europarlement?

Het tekort bij het aanvullende pensioenfonds van het Europarlement is opgelopen tot ruim 326 miljoen euro. Als het Europarlement niet ingrijpt is het fonds tussen 2024 en 2026 helemaal leeg. Een groot probleem dat dan mogelijk op het bord van de Europese burger, de belastingbetaler, komt te liggen. Uitkering van het aanvullende pensioenfonds aan deelnemers is namelijk gegarandeerd. Ook wanneer het leeg is.

De pensioenregeling voor Europarlementariërs werd bij de invoering ervan in 1990 al als zeer riant beschouwd. Europarlementariërs konden eenderde van hun onkostenvergoeding inleggen, waarna het parlement tweederde bijpaste. Wie vier zittingstermijnen in het parlement zat, kon tot een aanvullend pensioen van uit 5.500 euro per maand komen. Dat bedrag komt bovenop het nationale pensioen.

Inschrijven op de aanvullende pensioenregeling, die door de Tweede Kamer in 1997 al als ‘moreel verwerpelijk’ en ‘verrijking op kosten van de belastingbetaler’ werd bestempeld, kan sinds 2009 niet meer. Het gevolg is dat er geen nieuwe premies binnenkomen en de tekorten de komende jaren zullen oplopen. Die tekorten zijn ook ontstaan door de te lage inleg van de Europarlementariërs, schrijft NRC. “Bovendien was de inleg van de Europarlementariërs jarenlang te laag om de pensioenregeling te laten renderen.” NRC:

Het probleem is dat de deelnemende oud-Europarlementariërs zich kunnen beroepen op een garantie van het parlement uit 2009 dat het zijn „juridische verantwoordelijkheid” zal nemen en de uitbetaling van de pensioenuitkeringen „garandeert” na uitputting van het pensioenfonds. Mochten oud-Europarlementariërs naar de rechter stappen als hun uitkeringen stoppen, dan staan ze mogelijk sterk. „Dat is wat wij bij de begrotingscontrolecommissie al jaren te horen krijgen. Dat dit nu eenmaal een rekening is die ooit op het bordje van de belastingbetaler terechtkomt”, zegt De Jong. (SP-Europarlementariër, – red)

NRC: Draait burger op voor de riante pensioenen van het Europarlement?

cc-foto: Gideon Benari

Geef een reactie

Laatste reacties (62)