8

‘Burger gepakt door te grote dadendrang VVD en PvdA’

Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, waarschuwt voor gevolgen

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, waarschuwt in dagblad Trouw voor de gevolgen van de dadendrang bij de PvdA en de VVD. Volgens hem kan de Rijksdienst de vele voorgaande wetswijzigingen nauwelijks aan. Bovendien zou uit veelvulding onderzoek blijken dat de doelen van nieuw beleid zelden worden gehaald.

Brenninkmeijer:

Er is veel te weinig oog in Den Haag voor de uitvoering en gevolgen van de nieuwe wetten. De uitvoeringsdiensten, zoals de belastingdienst, het UWV en de gemeenten, geven wel eens aan dat nieuwe regelgeving doorvoeren in dit tempo niet mogelijk is, maar daar hebben de ministers geen boodschap aan. Burgers zijn echter meer gediend met gedegen wetgeving dan met nieuwe wetgeving. Zelfs rechters klagen over de vele slechte wetgeving.

De effecten van nieuw beleid worden door de Algemene Rekenkamer regelmatig geëvalueerd. De conclusies die hieruit komen zijn hard. Ministeries hebben bijvoorbeeld nauwelijks tot geen informatie over in welke mate het beleid wordt uitgevoerd. Er kan dus al helemaal niet gezegd worden wat het nieuwe beleid oplevert. Het wordt gebrekkig voorbereid, de departementen hebben te ambitieuze plannen en er is nauwelijks aandacht voor evaluatie.

De Rijksdienst zucht onder een veel te grote beleidslast. Er is wellicht al enkele decennia teveel hooi op de vork genomen. Om te overleven is de Rijksdienst niet gaan uitvoeren wat er moest, maar gaan uitvoeren wat er kon”, aldus Brenninkmeijer.

Trouw (betaalde editie): Ombudsman: Te grote dadendrang van overheid is funest voor burger

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)