31

Bush loog over bombardement op Syrië

VS wel degelijk betrokken bij Israëlische aanval

De VS was betrokken bij het bombardement op een kernreactor in Syrië. Dat onthult de Israëlische krant Yediot Aharonot op basis van nieuwe Wikileaks cables. Eerder was al bekend dat Israël verantwoordelijk was voor de aanslag, maar officieel heeft Israël die nooit opgeëist. Uit de gelekte documenten blijkt dat in vooronderzoek naar de reactor Israël heeft samengewerkt met de VS. Iets wat Bush ontkend in zijn onlangs verschenen memoires.

Bush schrijft in zijn boek dat hij de druk van Israël om de installatie in Syrië te bombarderen, heeft weerstaan, meldt NRC.Het Rice-rapport van april 2008 onthult echter Amerika’s aandeel in het bombardement.

Rice schrijft dat Israël en Amerika alle redenen hadden om de kernreactor te bombarderen:

Syrië deed extreem geheimzinnig over het complex, het lag afgelegen en was niet geschikt voor nucleair onderzoek. Het land liet eveneens geen mensen toe van het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Uit de gedetailleerde informatie over de aanval blijkt ook dat Amerika vreesde voor de reactie van de Syrische premier Bashit al-Assad. Hij zou weleens een oorlog kunnen beginnen wanneer hij zou weten wie de verantwoordelijken zouden zijn voor het bombardement. Rice meent dat de informatie tot nu toe is achtergehouden om angst en andere conflicten te voorkomen.

Yediot Aharonot: US memo: Israel bombed Syrian reactor
NRC: Bush en Rice tegenstrijdig over bombardement Syrische reactor
cc-foto: Marion Doss

Geef een reactie

Laatste reacties (31)