6

Bussemaker: BKR misleidt studenten

Minister van Onderwijs: het sociaal leenstelsel valt reuze mee ... BKR gebruikt te hoge rente bij cijfers voorbeeldschulden

Minister Jet Bussemaker haalt uit naar het Bureau Krediet Registratie. Volgens haar maakt het BKR gebruik van misleidende berekeningen over het sociaal leenstelsel. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Het KBR presenteert voorbeeldschulden bij 7,6 procent rente. Bussemaker doet dat met een gemiddelde rente van 2,5 procent. De afgelopen tien jaar was de gemiddelde rente 2,6 procent.

Bussemaker meent dat het BKR meerdere feitelijke onjuistheden hanteert. Ze schrijft: “Zo beweert het BKR dat de overheid jaarlijks miljarden aan studiekredieten verstrekt en het afgelopen jaar zelfs 4 miljard euro, terwijl dit in werkelijkheid veel minder is.” Het zou om 1,2 miljard euro gaan, aldus de minister. Ook rekent het BKR met het bedrag van 20 miljard euro aan uitstaande studieleningen eind 2012. Onterecht, aldus Bussemaker. 8 miljard bestaat uit een prestatiebeurs die in het overgrote deel wordt kwijtgescholden.

Bussemaker waarschuwde eerder al voorzichtig te zijn met het aanwakkeren van ‘leenangst’ bij studenten. Volgens de minister hoeft lenen niet per definitie problematisch te zijn, want de meeste afgestudeerden gaan toch meer verdienen.

In 2014 moet het leenstelsel de basisbeurs gaan vervangen. Studenten kunnen dan hun collegegeld gaan lenen om het na het afstuderen naar draagkracht terug te betalen.

Trouw: Bussemaker: misleidende berekeningen sociaal leenstelsel

Geef een reactie

Laatste reacties (6)