6

Bussemaker en de kunst van het bezuinigen

Kamer bespreekt cultuurbegroting ... Regisseurs bezetten Mediafonds ... SP: PvdA is hypocriet: 'Er komt geen cent voor cultuur bij'

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) moet vandaag haar cultuurbegroting verdedigen op een dag die al rumoerig begon. Regisseurs en programmamakers voeren actie voor behoud van het Mediafonds dat te horen heeft gekregen geen subsidie meer te krijgen. Het mes hakt er in voor veel cultuurinstellingen. Dat terwijl de PvdA beloofde vijftig miljoen euro extra in cultuur te steken.


Bussemaker zei zondag in Buitenhof dat het behoud van de cultuurkaart haar eerste prioriteit heeft. Ze vindt het belangrijk dat ook nieuwe generaties in aanraking komen met kunst en cultuur. De kaart biedt scholieren de mogelijkheid om goedkoper culturele instellingen zoals musea te bezoeken. Die kaart dreigt nu te verdwijnen door bezuinigingen.

Andere partijen vinden dat Bussemaker andere keuzes moet maken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat het kabinet investeert in talentontwikkeling bij zes cultuurfondsen. Dat geld zou onder meer bestemd zijn voor podiumkunsten, muziekles aan kinderen, het Filmfonds en de Rijksacademie voor beeldende kunsten.

Met deze investering kunnen we de schade van de bezuinigingen van Rutte 1 enigszins herstellen”, denkt Van Dijk. “Het biedt kansen aan talenten die anders verloren zouden gaan.

Volgens Van Dijk heeft Bussemaker al bewezen anders te zijn dan haar voorganger Halbe Zijlstra, maar ze heeft nog niet laten zien welke plannen ze dan daadwerkelijk wil terugdraaien. In het PvdA-verkiezingsprogramma staat dat de partij vijftig miljoen euro extra in cultuur wilde steken. “Maar er komt geen cent bij. Als ze de daad bij het woord zou voegen, zou ze iets moeten doen om instellingen te redden”, aldus Van Dijk. Hij vindt het hypocriet van de PvdA eerst op de barricades te gaan staan en nu toch geen extra cent voor cultuur lijkt uit te trekken.

Het kabinet heeft bezuinigingen aangekondigd die grote instellingen zullen raken. Slot Loevestein, het Metropole Orkest en het Rijksmuseum Twente kregen al te horen geen subsidie meer te krijgen. Ook de filmsector moet flink inkrimpen. VVD, PvdA en D66 willen dat de minister een gunstiger belastingklimaat voor hen maakt, waardoor ze niet meer naar het buitenland vluchten omdat filmproductie daar goedkoper is.

Regisseurs en programmamakers bezette maandag het Mediafonds in Amsterdam om te protesteren tegen de bezuinigingen. Ger Poppelaars van de Dutch Directors Guild:

Het Mediafonds financiert honderden producties per jaar, geliefd bij publiek en critici. Opheffing heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit. Prachtige films, series en documentaires gaan verloren.

Directeur Hans Maarten van den Brink van het Mediafonds deed vanochtend zelf de deur open voor de actievoerders. Hij heeft goede hoop dat de bezuinigingen worden tegengehouden.

We hebben een zinnige, redelijke vraag waar niemand het mee oneens kan zijn. We willen graag meepraten over een manier waarop wij ons werk kunnen blijven doen voor filmmakers, radiomakers en internetontwerpers.

De Tweede Kamer stemt morgen over de bezuinigingen op cultuur. In Buitenhof zei Bussemaker zondag dat ze wil onderstrepen dat niet alle bezuinigingen van het vorige kabinet teruggedraaid kunnen worden. Wel zei ze accenten te willen leggen, bijvoorbeeld op het feit dat cultuur geen elitezaak mag worden.

NOS: Regisseurs ‘bezetten’ Mediafonds

Trouw: Bussemaker wil Cultuurkaart behouden

Trouw: Kamer bespreekt begroting cultuur

SP: SP wil zes miljoen euro voor cultureel talent

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)