30

Bussemaker: Maak onderwijs sexy

Oplossing voor betere docenten van onze minister van Onderwijs: 'Je moet met een leraar willen trouwen'

Goed onderwijs is belangrijk. Dat weet en erkent iedereen. Toch lijkt men al jaren te bakkeleien over hoe we dat goede onderwijs nu toch kunnen ontwikkelen. Met goede docenten voor de klas, uiteraard. Maar academici die zouden moeten worden aangetrokken, kunnen elders meer verdienen. Waarom dan toch voor de klas gaan staan? Onze minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, heeft dé oplossing om ze te verleiden. ‘We moeten ervoor zorgen dat iedereen hier met een leraar of een lerares wil trouwen’, verkondigt ze in de Volkskrant.

Vrouwen kiezen hun (toekomstige) echtgenoot uiteraard nog steeds op zijn beroep uit, en vice versa. Ahum. Als het beroep van docent sexy wordt, dan gaat die academicus natuurlijk liever voor de klas staan voor een mager loontje, dan dat hij onderzoek doet en zijn kennis en kunde vergroot. “De waardering voor leraren moet omhoog”, dan zal geld geen rol meer spelen, beredeneert Bussemaker.

De nullijn is voor ons ook geen feest. Zodra het economisch ook maar een beetje kan, gaan we erover praten. Maar laten we ons niet op het geld blindstaren. Ook meer geld en ruimte voor professionalisering maken het vak aantrekkelijker.”

Ja, de waardering van docenten mag best wat omhoog, maar laten we alsjeblieft niet doen alsof die academici achterlijk zijn. Werk moet lonen. Financieel maar zeker ook mentaal. En als beiden niet in het onderwijs te halen zijn, dan vergt het heel wat betere argumentatie dan ‘je moet een leraar willen trouwen’ om die academici over de brug te krijgen. 

De Volkskrant (betaalde toegang): ‘Je moet met een leraar willen trouwen’

Geef een reactie

Laatste reacties (30)