3

Bussemaker moet meerderheid leenstelsel bijeen scharrelen

Minister overlegt met Kamer over controversiële onderwijshervorming … Nog geen meerderheid in Eerste Kamer

Woensdag gaat de Tweede Kamer in gesprek met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) over de invoering van een sociaal leenstelsel. Het kabinet kan in de Eerste Kamer niet op een meerderheid rekenen. Het is dan ook aan Bussemaker of D66 en GroenLinks te overtuigen en voor zich te winnen.

Update 14.15
GroenLinks wil dat minister Bussemaker onderzoekt wat de gevolgen zouden zijn van aanpassingen aan het sociaal leenstelsel. Dat meldt de Volkskrant woensdagmiddag. Het invoeren van lager collegegeld, hogere aanvullende beurzen en langere aflossingsmogelijkheden moeten nader worden onderzocht, stelde Kamerlid Jesse Klaver vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer. GroenLinks en D66 zijn in principe voor een leenstelsel, maar zijn nog niet te spreken over het huidige voorstel.

Klaver vroeg zich ook af hoe het kabinet kan garanderen dat de opbrengsten van het leenstelsel worden geïnvesteerd in onderwijs, omdat het geld pas ná deze kabinetsperiode vrijkomt. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohanis stelde hierop voor om het geld dat in de toekomst vrijkomt, nu al in het onderwijs te steken.

Eerder
Bussemaker wil vanaf september 2014 de basisbeurs afschaffen. Studenten kunnen het geld dat ze nodig hebben lenen, en later tegen een gunstig tarief terugbetalen. De aanvullende beurs blijft in zijn vorm bestaan. De minister hoopt met deze maatregel 1,2 miljard euro vrij te maken.

De plannen stuiten op veel weerstand, niet alleen bij de oppositie, maar ook zeker bij studenten. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)  vreest dat tussen de 7 en 10 procent van de huidige scholieren niet naar het hoger onderwijs meer zal gaan, uit angst voor de enorme schuld waarmee ze na hun studie opgezadeld worden.

De koepel van universiteiten VSNU waarschuwt dat studenten die zijn begonnen met een wetenschappelijke studie, straks zullen worden geconfronteerd met het wegvallen van hun studiefinanciering, wanneer ze doorstromen naar een master.

De SP heeft een manifest opgesteld, voor ouders die niet willen dat hun kinderen te maken krijgen met het sociaal leenstelsel. De partij wil hiermee ‘ouders die boos zijn over de enorme studieschuld die het leenstelsel veroorzaakt’ een stem geven.

De Volkskrant: Minister praat met Kamer over leenstelsel
RTL: SP mobiliseert ouders tegen sociaal leenstelsel

Geef een reactie

Laatste reacties (3)