Laatste update 21:54
59

Bussemaker: ‘Rutte’s opmerking man-vrouwverdeling was dolkstoot’

Jet Bussemaker vindt het ‘niet meer van deze tijd’ dat Mark Rutte de man-vrouwverhouding van zijn kabinet een bijzaak noemt. Rutte zei donderdag dat het voor hem geen primair streven is om zijn kabinet een evenredige vertegenwoordiging te laten zijn van zijn volk. ‘Mijn streven is de beste mensen te vinden. De verdeling man/vrouw is secundair’.

Jet Bussemaker, die zich in haar tijd als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hard probeerde te maken voor meer vrouwen aan de top, ervoer de opmerking van Rutte als een dolkstoot in de rug. De vrijdag na zijn opmerkingen presenteerde de afzwaaiende minister namelijk nog een ‘Topvrouwendatabase’, samen met de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. In die database zitten volgens Bussemaker ‘veertienhonderd vrouwen zitten met fantastische capaciteiten’.

‘Bekwame vrouwen zijn er overal, ook in de VVD. En als je ze daar niet kunt vinden, dan absoluut daarbuiten’ zei de minister. Ze roept dan Rutte ook op om zijn volgende kabinet ’50/50′ te verdelen tussen mannen en vrouwen.

Van de 27 ministers en staatssecretarissen die in het kabinet Rutte II gediend hebben, waren er slechts acht vrouw. Bij Rutte I waren dat er 5 van de 21. Tot nu toe is honderd procent van de ambtsbekleders onder Rutte wit.

Volkskrant: Bussemaker: verdeel posten in nieuw kabinet 50/50 onder mannen en vrouwen

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (59)