54

Bussemaker wil af van ‘kansloze’ opleidingen

Geen garantie op een baan na opleiding? Dan ook geen opleiding

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil voortaan kunnen bepalen welke opleiding leerlingen aan het mbo kunnen volgen en welke niet. Wat haar betreft worden mbo-opleidingen waar studenten geen baan mee kunnen vinden, gesloten. Wanneer scholen deze ‘pretstudies’ niet zelf schrappen, wil Bussemaker dat de overheid het kan opleggen. Dat schrijft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het sluiten van opleidingen maakt onderdeel uit van Bussemakers plan om de jeugdwerkloosheid, die nu op zo’n 15 procent staat, tegen te gaan. Volgens Bussemaker komt het nu te vaak voor dat ROC’s opleidingen aanbieden waar leerlingen uiteindelijk nergens mee terecht kunnen. De minister:

Onder gediplomeerden vakbekwaam medewerker dierverzorging is de werkloosheid momenteel 22 procent, bij verkoopmedewerker detailhandel is dat 17 procent. Aan de andere kant zijn er sectoren waar een grote vraag is naar vakbekwaam personeel, met name in de techniek.

Wat ze dan exact gaat doen? Tegenover het AD verklaart Bussemaker:

ROC’s moeten studenten om te beginnen beter gaan voorlichten zodat ze in ieder geval weten wat de arbeidsmarktkansen zijn voor ze aan een studie beginnen. Zeven instellingen testen momenteel de studiebijsluiter, in het najaar komt die voor alle opleidingen beschikbaar. Studenten kunnen in die bijsluiter zien hoelang het duurt voor studenten die nu afstuderen een baan hebben, wat ze gaan verdienen en wat het slagingspercentage is. Dat betekent dat opleidingen niet meer kunnen werven met ‘Hier is het het leukst en gezelligst’.

Wat betreft het hoger onderwijs heeft minister Bussemaker ook het een en ander gepland. Middelbare scholieren moeten voor 1 mei hun studiekeuze maken en vervolgens gaan proefstuderen in de aanloop naar hun eerste jaar op de hogeschool of universiteit. Als een scholier zich voor 1 mei heeft ingeschreven en na het proefstuderen de opleiding toch niet wil volgen, mag hij nog switchen. Met deze maatregel wil Bussemaker uitval op het hbo (37 procent) en op de universiteiten (28 procent) tegengaan.

RTL: ‘Scholier moet proefdraaien met studie’
AD: Minister rekent af met ‘pretopleidingen’ mbo

Geef een reactie

Laatste reacties (54)