7

BuZa gaat zich misdragende diplomaten namen en shamen

Ministerie wil jaarlijks zwarte lijst presenteren van diplomaten die Nederlandse wet overtreden ... Ook andere maatregelen om diplomatieke immuniteit te omzeilen in de maak

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is het zat: buitenlandse diplomaten die zich in Nederland ernstig misdragen zijn een doorn in het oog. Oppakken kan niet, boetes worden zelden betaald en dat alles vanwege de diplomatieke onschendbaarheid. Omdat het ministerie daar direct niets aan kan doen, heeft het een ander plan gesmeed: het ministerie gaat jaarlijks een zwarte lijst opstellen.

Minister Timmermans zegt alle mogelijkheden te willen benutten om diplomaten die over de schreef gaan, te straffen. Dat is vanwege de immuniteit, die is geregeld in het Verdrag van Wenen, lastig. Timmermans:

Het lukt helaas niet om de kentekens van wanbetalende diplomaten in te trekken, maar we hebben een reeks andere maatregelen. Diplomaten die over de schreef gaan, zullen worden aangepakt. Immuniteit betekent niet dat onze wet- en regelgeving niet voor hen geldt.

Eén van die maatregelen is dat diplomaten die hun verkeersboetes niet betalen, in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken van hun belastingvrije tankpas. De wanbetalers die wel belastingvrij willen tanken, moeten de bonnetjes bewaren en indienen bij de Belastingdienst. Ook wil het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de immuniteit van een diplomaat vaker opgeheven kan worden. Dat is de afgelopen drie jaar slechts drie keer gebeurd.

Bij ernstige strafrechtelijke delicten, zoals mishandeling en het veroorzaken van lichamelijk letsel bij rijden onder invloed, zal een verzoek tot opheffing van de immuniteit regel worden in plaats van uitzondering.” Het ministerie zal tevens iedere zomer een lijst publiceren van ambassades, consulaten en internationale instellingen, waarvan het personeel betrokken is bij ernstige (strafrechtelijke) incidenten en van openstaande bedragen aan niet betaalde verkeersboetes”.

Wie publicatie wil voorkomen, krijgt vooraf de mogelijkheid om de boetes alsnog te betalen.

Foto: Een foutief geparkeerde diplomatenauto in het centrum van Den Haag.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)