67

BuZa: Peters heeft niet fout gehandeld in Kabul

GroenLinks politica had wel eerder moeten melden dat ze een relatie had met Robert Kluijver

GroenLinks Kamerlid Mariko Peters heeft in haar functie als diplomaat correct gehandeld toen zij in 2005 een subsidie-aanvraag van het Prins Claus Fonds goedkeurde. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond naar buiten gebracht. Peters werd verdacht van vriendjes politiek omdat de aanvrager van de subsidie later haar partner zou worden.

Het ministerie oordeelt wel dat zij eerder, conform de Gedragscode van het ministerie van Buitenlandse Zaken en uit eigen beweging de ambassadeur had moeten informeren over haar privé-relatie met Robert Kluijver.

Peters kreeg een enorme laag kritiek over zich heen over het voorval dat door opinieblad HP/De Tijd aan het licht kwam. In NRC erkende ze deze week dat ze destijds zakelijker had moeten opereren, maar dat ze toch vindt dat ze ‘integer’ heeft gehandeld en dat haar geen belangenverstrengeling kan worden verweten.

Peters zelf zegt ‘verheugd’ te zijn met het rapport:

Ik wil het ministerie bedanken voor het nauwkeurige onderzoek en de volledige openheid van zaken die hiermee gegeven kan worden. Ik betreur zeer de situatie die is ontstaan door de verschillende berichtgeving in de media. Ik begrijp dat die vragen opriepen. Ik heb gekozen voor terughoudendheid in het belang van de kinderen. Zodra dat mogelijk was, heb ik over deze kwestie die grotendeels een privé-karakter draagt openheid van zaken gegeven.

NRC: BuZa: Mariko Peters niet beïnvloed bij subsidieaanvraag

cc-foto: Roel Wijnants

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (67)