17

Bye bye Facebook? Lubach organiseert massa-vertrek van sociaal netwerk


Er is iets geks aan de hand met Facebook, aldus Arjen Lubach, namelijk: bijna iedereen zit erop. Maar ook vindt bijna iedereen het stom. En leuk. En stom. Et cetera. Maar ook is Facebook de laatste tijd niet uit het nieuws te slaan vanwege de datalekken die maar boven blijven drijven. En o ja, dan is er ook nog de enorme hoeveelheid aan nepnieuws al dan niet aangestuurd vanuit Russische trollenfabrieken.

Genoeg redenen om Facebook vaarwel te zeggen, zou je denken. Toch blijkt die drempel nog altijd enorm hoog, Facebook is immers voor veel mensen de onmisbare basis waar alles gebeurt. Maar terwijl mensen denken informatie met elkaar te delen, wordt die informatie toch vooral gedeeld met Facebook zelf. Het heeft oprichter en directeur Mark Zuckerberg een persoonlijk vermogen van tientallen miljarden dollars opgeleverd.

Het is tijd om met z’n allen af te spreken om Facebook uit te zwaaien, zegt Lubach, en wel op woensdag 11 april. Die dag worden om 20.00 uur zowel de Zondag met Lubach Facebookpagina als ook Arjens profielpagina verwijderd. Hij roept kijkers op om hetzelfde te doen en om speciaal daarvoor nog één keer een Facebook-evenement bij te wonen: de Bye Bye Facebook-pagina.

In hoeverre de actie aanslaat is nog maar de vraag. Zoals Lubach zelf al opmerkte vinden veel mensen de datalekken wel erg, maar niet zo erg als daadwerkelijk stoppen met Facebook. Ook de VPRO, waar Zondag met Lubach wordt uitgezonden, staat niet meteen te springen om het sociale netwerk te verlaten. In een reactie laat de omroep weten wel achter de actie te staan:

ZML is met 350.000 volgers het grootste Facebookplatform van de VPRO. Met het sluiten van het ZML-account geven we een krachtig signaal af aan Facebook om onze privacy en democratische waarden te respecteren. Andere VPRO-programma’s blijven vooralsnog op Facebook aanwezig. We willen de ongekende mogelijkheden van sociale media blijven gebruiken voor het contact met ons publiek en maximale druk uitoefenen om de platforms transparant te laten werken. Privacy op internet en specifiek de ontwikkelingen rond Facebook liggen bij de VPRO onder de loep.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)