16

C&A en H&M buiten arbeiders India uit

Indiase fabriek sluit meisjes en vrouwen op, houdt loon in en verhindert contact met vakbonden. Warenhuizen zeggen samenwerking te zullen herzien

De modewarenhuizen C&A en H&M laten een deel van hun collectie produceren in een textielfabriek in India die meisjes en vrouwen uitbuit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant, die de fabriek samen met ontwikkelingsorganisatie SOMO heeft bezocht.

De Volkskrant schrijft vrijdag dat ongeveer negenduizend textielarbeidsters na werktijd opgesloten zitten in hostels op het ommuurde fabrieksterrein. Ten minste een kwart van hun loon wordt ingehouden om te sparen voor de bruidsschat. Ze krijgen dit geld pas uitgekeerd als ze drie jaar voor het bedrijf hebben gewerkt. De fabriek in kwestie geeft geen arbeidscontract en verhindert contact met vakbonden.

H&M en C&A erkennen zaken te doen met de Indiase fabriek. Geconfronteerd met het onderzoek van de Volkskrant zegt H&M de productie te gaan heroverwegen. C&A zegt de samenwerking zo snel mogelijk te zullen stoppen.

Volkskrant: Indiase textielarbeiders uitgebuit voor C&A en H&M

Foto-cc: Knoizki

Geef een reactie

Laatste reacties (16)