76

Cabaretier Guido Weijers’ racistische grap maakt woest

Weijers 'grap' over donker jongetje dat poseert voor Zeeman-reclame schiet niet alleen bij moeder in verkeerde keelgat

Donderdag plaatste cabaretier Guido Weijers een racistische internetgrap op zijn Facebook, Twitter én Instagram-account, ten koste van een vijfjarig jongetje. Het jochie poseerde voor een Zeeman-reclamefolder met een pluchen aap en beer. Verschillende ‘grappenmakers’ hadden de foto zo uitgesneden dat alleen het donkere jongetje met de beer te zien was en de tekst ‘Pluchen aap of beer’. Weijers schreef daarbij: “Hebben we verdorie net die Zwarte Pietendiscussie gehad, komt de Zeeman met dit”. Weijers zei achteraf dat het “gewoon en bestaand dingetje was dat al rondging op het internet”.

Ik zette het enkel op m’n facebook, net als duizenden anderen. Ik heb erop gewezen dat het wellicht een wat onhandig actie was van Zeeman. Zonder oordeel”, laat Weijers dinsdag in een reactie op Facebook weten.

Moeder woest

De moeder van het jongetje op de foto reageerde geschokt tegen LINDA:

Het is te pijnlijk voor woorden. Als ik er al over vertel, krijg ik tranen in mijn ogen.”
“Gelukkig heeft hij er zelf weinig van mee gekregen, daar is hij te jong voor. Hoe moet je trouwens een kind van vijf vertellen dat hij wordt neergezet als een aap?

De moeder heeft ook naar de cabaretier gemaild en gezegd dat hij geen grappen zou moeten maken over de rug van een kind. Ook heeft ze gevraagd de foto van zijn Facebookpagina te verwijderen. Dat heeft Weijers nog niet gedaan, maar hij zegt wel aan de moeder van het jongetje een reactie gestuurd te hebben:

Dat de gedachte dat ikzelf een oordeel over het jongetje zou hebben is vooraf nooit bij me opgekomen. Naïef wellicht. Ik ben overal op deze wereld geweest en ik hou van alles en iedereen. Dat anderen hun eigen gedachten erop geplakt hebben, dat spijt me en gun ik vooral dat lieve jochie niet. Ik heb dat ook zijn moeder binnen 24 uur per mail laten weten.

Daarnaast zegt Weijers dat hij later nog geprobeerd heeft uit te leggen dat “nieuws vaak verkeerd wordt opgevat als je niet het hele plaatje ziet”. Toch nam hij niet de moeite om dan zelf ook daadwerkelijk het hele plaatje te laten zien van de reclamefolder. Het incident duikt ondertussen op iedere nieuwssite op.

Leuke shoot

Het jongetje vond de fotoshoot hartstikke leuk en ook de moeder laat zich niet uit het veld slaan. Ze is niet van plan haar zoontje te laten stoppen met zijn modellenwerk.

Het zou belachelijk zijn als een donker kindje niet eens meer met een aap op de foto kan.

Foto links: de Facebook-post van Guido Weijers, rechts de volledige foto in de folder van Zeeman.

Foto voorpagina: VARA

Geef een reactie

Laatste reacties (76)