Laatste update 10:20
23

Cabaretier: ‘lachen om vluchtelingen’-avondje van Dijkhoff was eens en nooit meer

De commotie had wel geholpen. Er waren volgens de organisatie vijfhonderd aanmeldingen. Zo’n tachtig mensen bemachtigden een plek in het eetcafé na de uitnodiging van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff voor een vrolijke avond over vluchtelingenbeleid, of liever eigenlijk anti-vluchtelingenbeleid. Dijkhoff wil immers dat vluchtelingen alleen nog maar ‘tijdelijk’ worden opgevangen. Wie na een moeizame tocht Nederland weet te bereiken en echt oorlogsvluchteling is, wordt volgens de plannen van de VVD-onderbaas straks na drie jaar teruggestuurd “naar de regio”.

De aankondiging van het politiek café leidde tot boze reacties en in Veldhoven demonstreerde maandagavond de ad hoc actiegroep ‘Vluchtelingen welkom, de VVD niet’. Vluchtelingen bashen is niet grappig, vindt de circa twintig mensen sterke groep. Bij de VVD konden ze er hartelijk om lachen, meldt het AD:

Hij had een avondje lachen beloofd en inderdaad: binnen luttele minuten klinken de eerste salvo’s door eetcafé D’n Burgemister in Veldhoven. Klaas Dijkhoff heeft de lachers op zijn hand. ,,Neem gerust nog wat te drinken, dat halen we dat van de vergoeding van Rob af’’, zegt hij wijzend op cabaretier Rob Scheepers.

De ingehuurde Scheepers zelf was minder gelukkig, althans niet met de hausse aan kritiek die over zich heen kreeg wegens zijn deelname aan de vrolijke deportatie-avond. De Volkskrant schrijft:

Cabaretier Scheepers vindt de bijeenkomst geslaagd, maar sluit niet uit dat het publiek in Veldhoven bij een unieke bijeenkomst is geweest. ‘Jullie zijn er bij geweest, de eerste keer en waarschijnlijk ook de laatste keer. Dit gezeik gaan we ons natuurlijk niet iedere maand op de hals halen.’

Scheepers ging natuurlijk wel in op de commotie, aldus Trouw:

Voer voor zijn eerste grap, ‘en zeker niet over vluchtelingen’. Want wat voegde Dijkhoff er nog aan toe op Twitter, toen de kaartjes wegvlogen? Er komt een vervolg, beloofde hij, en: ‘#weregoingtoneedabiggerboat’. “Dan denk je met de slimste mens van Nederland van doen te hebben”, trapte Scheepers af, verwijzend naar het door Dijkhoff in 2017 gewonnen tv-programma ‘De slimste mens’.

De cabaretier constateert tot slot dat politiek en humor niet altijd samengaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)