Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cabaretier Seth Gaaikema (75) overleden

  •  
21-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
gaaikema_300.jpg
Humorist werd vooral bekend en berucht door woordspelingen
Tien maanden na zijn laatste voorstelling is dinsdag de cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema na een kort ziekbed onverwacht overleden.
Gaaikema brak in 1970 door bij het grote publiek met zijn oudejaarsconference Tien Miljoen Geboden de tien geboden van Mozes toetst aan de maatschappij van de jaren ’70. Ook zijn lied ‘Wat Een Spreker Is Die Man’ werd een hit.
Voor zijn teksten kreeg hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schreef hij voor Wim Kan, en sinds 1956 schrijft en vertaalt hij ook teksten voor musicals. Dit begon toen de directeur van het Nieuwe de la Mar Theater hem vroeg om de liedjes in de musical My Fair Lady te vertalen. Daarna volgden Oliver, Kiss Me Kate, Driestuiversopera, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon, Chicago en de operette La Vie Parisienne.
Later kreeg Gaaikema ook veel kritiek omdat zijn grappen en vooral de vele woordspeling oubollig zouden zijn geworden. Zijn afscheidsvoorstelling “Wat ik nog graag zou willen” maakte afgelopen seizoen een tour door het land. De laatste voorstelling gaf hij op 19 januari in Groningen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.