25

Cafébaas neergestoken vanwege controleren coronapas

In Brussel is sinds dit weekeinde, net als in Nederland, de coronapas verplicht bij een bezoek aan de horeca. Dat geeft spanningen omdat er mensen zijn die weigeren zo’n pas tegen de verspreiding van het coronavirus te nemen of tonen. In het legendarisch Brussels café Kfk Hope, dat vroeger Kafka heette, is de eigenaar dit weekend neergestoken na ruzie over die controle.

De Standaard meldt:

Een klant die het café wilde binnengaan, weigerde vrijdagnacht zijn CST (Covid Safe Ticket) te tonen. En dat zou de reden zijn dat de uitbater met een mes werd aangevallen, zegt echtgenote en mede-uitbaatster Christiane Canu. ‘In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de politie rond 1.15 uur opgeroepen voor een incident in het café’, bevestigt Sarah Durant van het Brussels parket. ‘Er was een woordenwisseling tussen de eigenaar en de klant, waarop die een mes trok en de eigenaar in de buikstreek stak’. De uitbater werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht, na verzorging mocht hij naar huis. Over het motief of de leeftijd van de dader wil het parket niets kwijt. Canu geeft aan dat de klant weigerde zijn CST te tonen. ‘Mijn man vroeg hem naar zijn coronapaspoort. De klant weigerde en werd agressief’.

De eigenares van de horecazaak zegt tegen de krant dat de sfeer is omgeslagen. Klanten reageren vaak agressief als naar de pas wordt gevraagd. Het café ziet zich nu genoodzaakt een beveiliger in te huren.

De vaccinatiegraad is in Brussel onrustbarend laag. Slechts 56 procent van de bevolking heeft minstens een keer een prik gekregen. De coronapas is ingevoerd omdat aantal omhoog te krijgen maar tot verbijstering van de autoriteiten werkt dat niet en is er zelfs sprake van een afname van het aantal vaccinaties.

De Morgen meldt:

Sinds het Overlegcomité op 17 september groen licht gaf aan de regio’s om de coronapas in te voeren, zijn er op die manier in totaal slechts 25.000 prikken bij gekomen, terwijl het er 136.000 hadden moeten zijn om de 65 procent te halen. De aankondiging van de coronapas heeft dus voorlopig geen enkele invloed gehad op het priktempo, integendeel. Dat erkent ook Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. “Het effect is zo goed als nul”, geeft ze onomwonden toe.

cc-foto: Luc Mercelis

Geef een reactie

Laatste reacties (25)