Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Californië viert feest: Verbod homohuwelijk ongedaan gemaakt

  •  
05-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Een federale rechter heeft woensdag het verbod op het homo-huwelijk in de Amerikaanse staat Californië verworpen
Rechter Vaughn Walker concludeerde dat een inperking van het huwelijksrecht niet grondwettelijk was en homoseksuelen ongelijk behandelt. Sinds november 2008 is het voor homo-koppels in Californië niet mogelijk meer om te trouwen. Proposition 8 werd middels een referendum aangenomen na een intensieve campagne door onder meer Amerikaanse conservatieve kerken.
Na de verwerping van Proposition 8, het voorstel dat het homohuwelijk verbiedt, liepen de straten rond het gerechtsgebouw vol.  Homoseksuele paren dansten in de straten en zwaaiden met regenboogvlaggen.
De rechter heeft elk argument dat het verbod gehandhaafd moest worden afgewezen. In zijn 136-pagina’s tellend advies schrijft hij “Proposition 8 sluit homo’s en lesbiennes uit en legitimeert ongelijke behandeling. Bovendien stelt Propositions 8 dat homo’s en lesbiennes niet in staat zijn een lange termijn liefdevolle relatie te onderhouden en dat zij geen goede ouders zijn”.
Homoseksuele koppels kunnen nu niet meteen in het huwelijksbootje stappen maar moeten nog even wachten. Protect Marriage, de coalitie van religieuze en conservatieve groepen die het verbod hebben ondersteund, is in hoger beroep gegaan.
In de Verenigde Staten kunnen homoseksuele koppels alleen trouwen in de staten Massachusetts, Iowa, Connecticut, Vermont, New Hampshire en Washington DC.
Huffington Post: Prop 8 Overturned
cc-foto: DoNotLick

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.