19

Cameratoezicht moet herhaling Hofnarretje voorkomen

Kabinet trekt 24,9 miljoen uit om toezicht en handhaving kinderdagverblijven te verbeteren

Cameratoezicht in kinderdagverblijven en crèches moet kindermisbruik voorkomen. Dat adviseert de commissie-Gunning die onderzoek deed naar het kindermisbruik op het Hofnarretje. Ze velt een vernietigend oordeel over het toezicht in het kinderdagverblijf. Ook werden de klachten die ouders hadden voordat het grootschalige misbruik aan het licht kwam niet serieus genomen.

De commissie-Gunning pleit er voor dat in de toekomst overal wordt vermeden dat kinderen alleen zijn met één volwassene. ‘Vier paar ogen’ in elke ruimte voor kinderopvang zou de nieuwe richtlijn moeten zijn. Het kabinet ondersteunt dat plan. Minister Kamp (Sociale Zaken) gaat binnenkort met de kinderopvang instanties in gesprek om de toezicht en veiligheid op alle locaties te verbeteren. Het kabinet trekt daar 24,9 miljoen voor uit.

De oplossing voor beter toezicht zouden camera’s zijn en glazen wanden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft ook toegezegd strenger en beter toezicht te houden op de kinderdagverblijven. Ze zullen hun aandacht meer verschuiven van het pedagogische plan naar bijvoorbeeld de Verklaring Omtrent Gedrag. Na het incident in het Hofnarretje bleek dat op meerdere kinderdagverblijven medewerkers in dienst zijn zonder dit verplichte papiertje.

Nederland heeft 12.400 locaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang. Gemeenten moeten iedere opvang jaarlijks laten controleren door de inspectie. Deze zal een risicoprofiel opmaken waaruit moet blijken of de intensiteit van de toezicht verhoogd mag worden.

Volkskrant: Mogelijk cameratoezicht op kinderdagverblijven
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (19)