5

Cameron wil correspondentie Charles geheim kunnen houden

Cameron besteedde bijna half miljoen Britse pond aan het tegenhouden van de 'Black Spider Letters' waarin kroonprins Charles zich tot in detail uitlaat over politieke zaken 

Jarenlang moest de Britse krant The Guardian procederen om Cameron te dwingen de koninklijke brieven dan alsnog vrij te geven. De Britse premier Cameron (Conservatieven) vindt dat ministers de ruimte moeten krijgen om brieven van de koninklijke familie niet te openbaren wanneer daarom wordt gevaagd, ook wanneer de staatsveiligheid niet in gevaar is. Daarvoor wil hij de Britse Wet Openbaarheid en Bestuur aanpassen.


De Volkskrant schrijft:

In de 27 brieven – tien van Charles en 17 antwoorden van bewindslieden – staat niets dat een gevaar oplevert voor het Britse koningshuis. Ze bevestigen slechts het gedachtegoed van de 65-jarige troonopvolger. Deze maakt zich al jaren zorgen over onder meer de afbraak van historische gebouwen, de gevolgen van intensieve veeteelt, de zegeningen van homeopathie, illegale visserij en de macht van supermarktketens.

Ook liet Charles zich uit over de staat van het Britse legermaterieel, iets waarover militairen boos zijn. Commentatoren wijzen erop dat Charles niets te zeggen heeft over de financiering van het leger en zijn verbaasd dat hij erover correspondeerde met de ex-premier. 

De brieven hebben de bijnaam ‘Black Spider Letters’ gekregen vanwege het handschrift van Charles, alhoewel de woensdag vrijgegeven brieven allemaal getypt zijn. De brieven zijn hier te lezen.

NOS: Geheime brieven van prins Charles openbaar

Foto: Still video Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (5)