21

Cameron zegt ‘nja’ tegen Europa

Britse premier: Europa is belangrijk, maar gevoel van onbehagen onder Britse burgers moet beantwoord worden

De Britse premier David Cameron heeft maandagochtend tegenover de BBC verklaard dat het Verenigd Koninkrijk niet van plan is om de banden met de EU te verbreken. Daarmee reageert hij op de toenemende ontevredenheid van de Britten over de Europese samenwerking. Cameron erkent wel dat er onder de Britse burgers een behoefte bestaat om de relatie binnen Europa opnieuw te onderhandelen.

Cameron verklaarde in het eerste interview (uit een serie):

Ik denk dat we beter af zijn in de Europese Unie. We zijn een handelsnatie, dus we moeten in één markt opereren. Niet alleen om onze goederen te verkopen, maar ook om mee te beslissen welke regels van toepassing zullen zijn. De Britse burgers en ik zijn alleen niet tevreden met hoe de banden momenteel zijn.

De houding van het Verenigd Koninkrijk is volgens Cameron geen dreigement. De Britse premier signaleert dat Europa verandert door de euro:

De munt is de drijvende kracht achter de snelle veranderingen. We zullen wat mij betreft nooit deelnemen aan die munt, in ieder geval niet zolang ik het voor het zeggen heb. Er moet een nieuwe constructie komen waar de Britse bevolking achter staat.

Op de vraag of de ontevredenheid in het land gevoed wordt door de conservatieve partij UK Independence Party wordt door Cameron ontkennend gereageerd:

De zorgen zijn mainstream, het leeft in het hele land. We weten dat we deel moeten uitmaken van Europa, het zijn onze buren, vriendelijke landen met wie moeten samenwerken. Er is vanuit Brussel echter te veel bemoeienis en bazigheid. De inspraak zou een wisselwerking moeten zijn.

Cameron zal naar verwachting  in Nederland een Europa-speech houden. Daarin zal hij dieper ingaan op de herziening van de verdragen met Europa. Die veranderingen zullen vervolgens in een referendum aan de Britse burgers worden gepresenteerd.

Luister hier naar het hele BBC radio-interview met Cameron
The Guardian: David Cameron: beating heart of Britain wants less EU interference

Geef een reactie

Laatste reacties (21)