25

Cameron zelf zat achter intimidatie The Guardian

Update: Premier drong bij hoogste ambtenaar aan op inval Guardian-kantoor ... Britse persvrijheid in het geding

‘Journalisten zijn geen terroristen’, het lijkt een nogal voor de hand liggende conclusie. Toch kunnen kritische journalisten steeds vaker op dezelfde behandeling rekenen als mensen die verdacht worden van terroristische activiteiten, zelfs en juist in die westerse landen waar de persvrijheid zogenaamd hoog in het vaandel staat.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Updates onderaan

Eerder deze week werd bekend dat de partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald, David Miranda, urenlang was vastgezet en ondervraagd op Heathrow Airport. De Verenigde Staten waren van tevoren op de hoogte gesteld van het voornemen Miranda op te pakken en hebben daartegen geen bezwaar geuit. Zijn bezittingen werden in beslag genomen en zijn tot op heden niet geretourneerd.

Ondertussen werden medewerkers van The Guardian door de Britse overheid onder druk gezet om bewijsmateriaal over onwettige afluisterpraktijken door de NSA en andere geheime diensten – verkregen via Edward Snowden – te vernietigen. The Guardian heeft de harddrives in kwestie inmiddels vernietigd, omdat zij nog kopieën in handen heeft in Brazilië en de Verenigde Staten.

Het Witte Huis heeft afstand genomen van de Britse acties tegen Greenwald en The Guardian, door te verklaren dat zij zich geen situatie konden voorstellen waarin het binnenvallen van een journalistiek medium en het vernietigen van harddrives door de Amerikaanse overheid ‘gepast’ zou zijn. 

Update 21 augustus:
Het intimideren van The Guardian en het gelasten van de vernietiging van harddrives is gebeurd in opdracht van de Britse minister-president, David Cameron, zelf. Dat onthulde de BBC woensdag. Nick Clegg, de politiek leider van coalitiegenoot de LibDems, heeft zijn goedkeuring uitgesproken voor de actie. Het gaat vermoedelijk om een wraakactie voor de manier waarop de Britse regering in zijn hemd is gezet door de onthullingen over haar betrokkenheid bij het spionageschandaal. The Guardian kreeg te horen:

Jullie hebben je lolletje gehad, nu willen we onze spullen terug.” 

De kans dat de Britse geheime dienst weet had van de kopieën die The Guardian in haar bezit heeft is erg groot. 

Geef een reactie

Laatste reacties (25)