Laatste update 09:03
95

Camiel Eurlings krijgt ondanks strafblad Verklaring Omtrent Gedrag

Camiel Eurlings, voorheen minister van Verkeer en Waterstaat (CDA) en nu bestuurder bij NOC-NSF en het Internationaal Olympisch Comité, heeft een strafblad na een rechtszaak waarin zijn ex-vriendin hem beschuldigde van mishandeling.’Zij deed aangifte tegen hem nadat ze een gebroken elleboog, een hersenschudding en verschillende kneuzingen op was gelopen. Desalniettemin kreeg hij recentelijk gewoon een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) waarmee hij kan aanblijven als bestuurder.

Eurlings kreeg enkel een ‘justitiële aantekening’ vanwege de vrouwenmishandeling, omdat de zaak achter gesloten deuren werd afgehandeld. Eurlings heeft toen een schikking getroffen met zijn ex-vriendin om te voorkomen dat er een openbare rechtszaak kwam.

De aantekening heeft echter geen invloed gehad op zijn VOG. Screeningsautoriteit Justis heeft geoordeeld dat de geschiedenis die Eurlings heeft met beschuldigingen van ernstige vrouwenmishandeling, het bestuurlijk functioneren van Eurlings niet in de weg staat.

Gerard Dielessen, de algemeen directeur van NOC-NSF, heeft laten weten dat Eurlings hiermee aan kan blijven als bestuurder: ‘Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen’. Eerder vroeg de sportkoepel nog of Eurlings niet terug wilde treden. Hij weigerde dit. Mede hierdoor besloot Dielessen dat hij van al zijn bestuursleden een VOG wilde, als onderdeel van ‘een breder ethisch kader voor bestuurders’.

Bron: AD
Foto: cc International Transport Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (95)