13

Campagne tegen ‘dumpen’ van meisjes werkt niet

Strijd tegen huwelijksdwang nog lang niet gewonnen

Allochtone meiden worden op school gewezen op de mogelijkheid een noodplan in te vullen voordat ze op vakantie gaan. Mochten ze na de vakantie niet terugkeren, omdat ze bijvoorbeeld uitgehuwelijkt zijn, dan kunnen ze vanuit Nederland geholpen worden. Althans, dat is het idee. Uit een rondgang van Trouw blijkt dat de afgelopen maanden niet één noodplan is ingevuld.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft een ‘landelijke multimedia campagne’ opgezet om jongeren te attenderen op de signalen van huwelijksdwang. Ook is een speciaal meldpunt, het Meldpunt Eergerelateerd Geweld, opgericht, om uithuwelijking en het dumpen van vrouwen in andere landen te voorkomen. Het ministerie heeft echter nog niet opgemaakt hoeveel de ingevulde noodplannen dit heeft opgeleverd.

Dagblad Trouw deed een rondgang langs de grote roc’s in Amsterdam, Flevoland en Midden-Nederland, bij Zadkine en Albeda in Rotterdam en bij het Haagse Mondriaan. Bij deze scholen is de afgelopen maanden niet één noodplan opgemaakt. Wel zijn er deze zomer weer pubermeisjes en jonge vrouwen achtergelaten in Marokko en Turkije, meldt Stichting Steun Remigranten.

Trouw schrijft:

Elke zomervakantie worden meiden ‘gedumpt’ in het geboorteland van hun ouders. Naar de aantallen kan alleen maar worden gegist. Door een noodplan te tekenen geven meisjes aan voor dat scenario te vrezen en vragen ze hun omgeving tappen te ondernemen als ze niet op school terugkeren […] Bij de opleidingen leverde dat dus niets op, maar ook bij het Meldpunt Eergerelateerd Geweld in Amsterdam werd geen noodkreet geregistreerd. De drempel is te hoog, de registratie omslachtig.”

Een woordvoerder van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld verklaart tegenover de krant:

Dit is weer zo’n typisch voorbeeld van een prachtige etalage van een mooie winkel, maar het magazijn is leeg. Hier is iets met veel bombarie gepresenteerd, maar er zit geen deugdelijke organisatie achter.”

Trouw (betaalde toegang): Campagne tegen het ‘dumpen’ van meisjes heeft nauwelijks effect

cc-foto: Femmes For Freedom

Geef een reactie

Laatste reacties (13)