2

Campagnemedewerker Trump vroeg Israëlisch bedrijf kiezers te beïnvloeden

Een vooraanstaand medewerker van het campagneteam van Donald Trump, Rick Gates, heeft in 2016 een Israëlisch bedrijf benaderd om Amerikaanse kiezers via sociale media te beïnvloeden. Dat meldt The New York Times die de voorstellen die Gates aan het bedrijf deed in het bezit heeft. Het Israëlische bedrijf moest nep-accounts aanmaken en informatie verzamelen over Trumps Republikeinse tegenkandidaten en over Hillary Clinton.

Psy-Group, een bedrijf dat wordt gerund door voornamelijk oud-medewerkers van de Israëlische inlichtingendienst, werd gevraagd de nep-accounts onder meer te gebruiken om senator Ted Cruz online aan te vallen, een van Trumps voornaamste tegenstanders uit het Republikeinse kamp tijdens de voorverkiezingen. Een ander voorstel was om onderzoek te doen naar Hillary Clinton en de mensen in haar omgeving en om te onderzoeken hoe via sociale media andere presidentskandidaten tegen elkaar konden worden uitgespeeld.

De pogingen van Gates het bedrijf te benaderen, kwamen bovendrijven in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar banden tussen het campagneteam van de Amerikaanse president en de Russische overheid. Het verzoek van Gates staat hoogstwaarschijnlijk los van die mogelijke banden. Ook is er vooralsnog geen bewijs gevonden dat het campagneteam de offertes van Psy-Group heeft geaccepteerd of laten uitvoeren. Volgens The New York Times is wel bewezen dat in 2016 Donald Trump jr, de oudste zoon van de president, een gesprek heeft gevoerd met Psy-Group-eigenaar Joel Zamel.

Gates was samen oud-campagneleider Paul Manafort de eerste die door Robert Mueller werden aangeklaagd. Beiden wegens fraude en belastingontduiking. Gates bekende schuld aan pogingen het onderzoek te dwarsbomen en beloofde volledige medewerking aan het onderzoek naar banden tussen Trump en het Kremlin. Ook getuigde hij tegen Manafort, die inmiddels is veroordeeld wegens fraude en eveneens volledige medewerking in het onderzoek heeft beloofd.

Beeld: Screenshot YouTube/MSNBC

Geef een reactie

Laatste reacties (2)