38

Campagnenetwerk Avaaz vlucht VS uit vanwege Donald Trump

Het internationale online campagnenetwerk Avaaz vreest voor haar bestaan nu Donald Trump nog maar een maand verwijderd is van zijn presidentschap van de Verenigde Staten. Het netwerk, dat campagnes voert voor dringende nationale en internationale problemen – van armoede en de crisis in het Midden-Oosten tot klimaatverandering – is met haar hele digitale infrastructuur gevestigd in de Verenigde Staten. En dat kan een probleem worden als de rancuneuze Trump het Witte Huis betrekt.

In een verklaring schrijft Avaaz:

‘Beste vrienden,

Ik maak me zorgen, want Trump zou een einde kunnen maken aan Avaaz.

Avaaz is een wereldwijde organisatie, maar onze technologie — onze servers, data, mailinglijst en website — zijn gevestigd in de VS. ‘President Trump’ zou ons in een handomdraai plat kunnen leggen.

Zou hij dat echt doen? Avaaz heeft harde campagnes gevoerd tegen Trump — we hebben zelfs strafrechtelijk onderzoek laten doen naar zijn belangrijkste adviseur wegens stemfraude. En als een ding duidelijk is geworden is het dat Trump wrok koestert.

We moeten ons dus in een ander land gaan vestigen. En snel.

Dit zal geen gemakkelijke operatie worden, al onze technologie verhuizen is duur. Maar als 0,1% van ons voor 1 januari de prijs van een kopje koffie of een maaltijd doneert, kunnen we Avaaz in veiligheid brengen voor Trump geïnaugureerd wordt. Laten we Avaaz Trumpproof maken.’

Dat Avaaz alle reden heeft om te vrezen voor haar bestaan, laten de Amerikaanse acties tegen Wikileaks zien. In 2010 publiceerde de klokkenluiderswebsite 250.000 berichten over de correspondentie tussen Washington en Amerikaanse ambassades. Daarop zette de Amerikaanse overheid bedrijven als Visa, MasterCard en PayPal onder druk om online donaties aan Wikileaks niet langer te verwerken. De klokkenluiders liepen daardoor 95 procent van de donaties mis.

‘Trump zou nog verder kunnen gaan en zijn pijlen kunnen richten op de bedrijven die onze servers en mailinglijst huisvesten. Dit zou het einde van Avaaz kunnen betekenen,’ aldus de mensen achter het campagneplatform:

‘Wat zo mooi is aan onze beweging, wat ons bestaansrecht geeft en machtig maakt, is dat een hele grote groep gewone mensen de motor achter Avaaz is. Omdat jullie je niet laten intimideren zijn wij moeilijk te intimideren. Maar met onze onverschrokkenheid hebben we vijanden gemaakt en die moeten we nu te slim af zijn. Laten wij in actie komen voordat zij dat doen.’

Om de verhuizing naar een veilig land mogelijk te maken, is Avaaz een crowdfunding-actie begonnen.

cc-foto: Matt Johnson

Geef een reactie

Laatste reacties (38)