Laatste update 19:06
31

Canada gaat eigen plan trekken, kan niet meer rekenen op Amerika als wereldleider

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, zegt dat Canada zijn eigen koers gaat varen in de wereldpolitiek, omdat het niet meer kan rekenen op de Verenigde Staten om de rol van wereldleider op zich te nemen.

In een belangrijke speech, die de toon zet voor een miljardeninvestering in de Canadese defensie, verwierp Freeland het ‘America first’ beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, en zijn devaluatie van het vrije verkeer van goederen, de klimaatcrisis en de waarde van Westerse allianties ten opzichte van Rusland en IS.

Freeland noemde Trump niet bij naam, maar uitte diepe zorgen over de opstelling van de Verenigde Staten in internationale betrekkingen. ‘Het feit dat onze vriend en bondgenoot de waarde van de mantel van wereldleiderschap in twijfel heeft getrokken, maakt duidelijk dat de rest van ons onze eigen heldere en soevereine koers zullen moeten varen.’ Freeland voegde eraan toe dat deze uitspraak niet eens controversieel meer is, maar gewoon een feit.

Canada heeft, net als vele andere landen, sinds de Tweede Wereldoorlog op het machtige Amerika kunnen rekenen. Nu de Amerika zich meer naar binnen keert, ziet Canada een andere rol voor zichzelf. Freeland geeft aan dat Canada meer zal investeren in hun defensie en in hun diplomatie, om hun internationale aanwezigheid te versterken. ‘Dit gaat erom dat we op onze eigen benen staan,’ benadrukt Freeland.

De uitspraken van Freeland, waarin de rol van de VS als wereldleider in twijfel wordt getrokken, staan niet op zichzelf. Eerder gaf Angela Merkel al aan dat Europa zijn lot in eigen handen moet nemen.

The Globe and Mail: Freeland questions U.S. leadership, says Canada must set own course

Foto: CC Jeff Smith

Geef een reactie

Laatste reacties (31)