35

Canada koerst weg van rechts

Islamofobe premier met ruime meerderheid uit het zadel gewipt

In Canada hebben de Liberalen onder leiding van Justin Trudeau de verkiezingen gewonnen. De middenpartij kwam als allergrootste uit de bus en gaf de conservatieve partij van zittend premier Stephen Harper het nakijken. Trudeau wordt de nieuwe premier.


De overwinning was zelfs zo enorm, dat de Liberalen een absolute meerderheid wisten te behalen. Na negen jaar een rechts conservatieve koers te hebben gevaren, kiezen de Canadezen nu voor een ruk naar links. Gelijk na het bericht over de verpletterende nederlaag maakte Stephen Harper bekend per direct op te stappen als partijleider.

‘Dit is wat positieve politiek kan doen, een hoopvolle visie,’ sprak de kersverse winnaar, de 43-jarige Justin Trudeau, direct na afloop. ‘Canadezen door het hele land hebben laten weten dat het tijd is voor verandering. Echte verandering.’

Canada’s nieuwe premier heeft al laten weten uit de coalitie te willen stappen die momenteel IS bombardeert. Volgens hem moet de nadruk komen te liggen op humanitaire missies. Ook wil hij klimaatverandering hoog op de agenda zetten, de relatie met buurland Verenigde Staten verbeteren en een einde maken aan de strakke bezuinigingsdrift ingezet door zijn voorganger. 

Tot op het laatste moment zette grote verliezer Harper alles op alles om toch een overwinning uit de bus te slepen. Zo maakte hij grif gebruik van ’s werelds meest beproefde politieke succesformule: islamofobie. Daarvoor kreeg hij dit weekend nog de volle laag van comedian John Oliver. ‘Waar er banaliteit is, is er kwaad,’ aldus Oliver. Het zaaien van angst door Harper heeft echter niet mogen baten. Zijn partij blijft wel de grootste oppositiepartij. 

NOS: Canada maakt ruk naar links

Geef een reactie

Laatste reacties (35)