Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Canada verkiest eerste niet-witte partijleider Jagmeet Singh

  •  
02-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35405124881_55c9f13544_z
De 38-jarige Jagmeet Singh is verkozen als leider van de links-georiënteerde Canadese New Democrats. Hij is daarmee de eerste niet-witte politicus die een grote, federale partij zal leiden in Canada.
Singh heeft een achtergrond in provinciale wetgeving, en begon zijn campagne relatief laat ten opzichte van de drie andere kandidaten. Desalniettemin kreeg hij 54 procent van de stemmen en viert hij daarmee een klinkende overwinning.
Singh trok eerder al de aandacht vanwege zijn opvallende kledingstijl , met perfect gesneden driedelige maatpakken en gekleurde tulbanden. Hij werd internationaal bekend toen een filmpje van hem opdook waarin hij met rust, kalmte, en zelfs liefde reageerde tegen een vrouw die in zijn gezicht bleef schreeuwen over Shariah wetgeving en het Moslim Broederschap tijdens een campagne evenement. Singh is een Sikh, geen moslim.
Volgens de Canadese politicoloog Christopher Cochrane is de manier waarop hij de angel uit de situatie wist te halen, zonder de confrontatie verder te escaleren een kwaliteit die veel mensen aansprak die uiteindelijk op hem gestemd hebben. Cochrane denkt dat Singh, omdat hij zowel jongeren als etnische minderheden weet aan te spreken, een belangrijke kandidaat in de aankomende verkiezingen in 2019 kan worden. Singh wordt nu al vaak vergeleken met de huidige premier Justin Trudeau, vanwege zijn charismatische campagne, zijn vlotte gebruik van sociale media.
De NDP waar Jagmeet Singh nu de leider van is geworden is de derde grootste partij van Canada, met 44 van de 338 zetels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.