19

Canadees onderzoek: CO2-opslag in de grond niet veilig

Dode dieren, ongebruikelijke algengroei en schuimend water in Canadese Weyburn waar CO2 in de grond is opgeslagen

In het Canadese Weyburn zijn onnatuurlijke hoge CO2-concentraties gevonden in de bodem waar CO2 is opgeslagen. Drents PvdA Statenlid Ruud Fokkens vindt dat Drenthe nog eens goed moet nadenken of CO2-opslag in de grond wel veilig is.

Wetenschappers zeggen dat het veilig is, dat blijkt dus niet zo te zijn”, zei op Radio 1.

VVD, CDA en ChristenUnie van de provincie Drenthe hebben vorige maand een motie aangenomen voor CO2-opslag in de grond. Er moet nog geld voor beschikbaar komen, maar ondertussen meent Fokkens dat de partijen een verkeerd signaal afgeven aan de Drentse bevolking. “Ga niet simpel achter bevindingen aan die zeggen: het is wel veilig. Het moet niet alleen nu en over tien jaar veilig zijn, maar ook over 100 jaar.”

Landeigenaren bij Weyburn trokken aan de bel omdat ze dode dieren vonden en gas omhoog zagen bubbelen. Sinds 2004 merkte zij veranderingen in het oppervlaktewater. Ze vonden ongebruikelijke algengroei in poelen met daaromheen dierenlijken, bubbelend water en schuim in het water. Onafhankelijk onderzoek toonde aan dat er hoge hoeveheelheden methaan in de grond zitten die niet natuurlijk zijn ontstaan en dezelfde samenstelling hebben als in de CO2-opslag.

Fokkens vindt dat onderzoek naar CO2-opslag in de grond niet eens nodig is omdat een merendeel van de inwoners van Drenthe tegen de opslag is.

Met de motie die vorige maand is aangenomen geven VVD, CDA en ChristenUnie een verkeerd signaal aan de Drentse bevolking. Voor extra geld in een nieuw Noordelijke Energieakkoord zijn ze wel bereid om ja te zeggen tegen CO2-opslag. Wij zijn meer geïnteresseerd in een nieuwe krimpdeal om een Energy Valley te organiseren in het Noorden, los van CO2-opslag.

Leo Bombof, lid Provinciale Staten van de VVD wil wel onderzoeken of de situatie in Canada gelijk is aan die van in Drenthe. Hij twijfelt echter op dat zo is omdat bij het Canadese Weyburn ook olie wordt gewonnen. “Maar als de situatie hetzelfde is, heeft Drenthe een probleem. Er moet nader onderzoek komen naar de geschiktheid voor locaties in Drenthe.”

Binnenlands Bestuur: Canadees onderzoek: CO2-opslag wellicht wél gevaarlijk

Geef een reactie

Laatste reacties (19)